Extremista jako hejtman? Důsledky mohou být katastrofální, bojí se slovenští aktivisté

Není to tak dlouho, co česká rádia vysílala slovenskou písničku o tom, že nejkrásnější stromy jsou na Horehroní. Teď se tenhle kraj u Banské Bystrice proslavil znovu, ale trochu neslavně. Jeho novým županem, tedy hejtmanem, bude Marian Kotleba, muž s nálepkou pravicového extremisty. Sám Kotleba říká, že v banskobystrickém kraji „je za trest žít“. Je to populismus nebo pravda? A proč se krajní pravice prosadila zrovna tady?

„Lidé nechodí ani do hospody, protože nemají peníze. Za komunistů jste si v hospodě neměli kam sednout a na pivo se čekalo i půl hodiny,“ vzpomíná s úsměvem padesátník Pavol z Čierneho Balogu na minulost. Byla to totiž právě frustrace z přítomnosti, co přimělo část lidí jako on hlasovat pro Mariana Kotlebu.

Kotlebu volili paradoxně i v místech, kde kdysi vypuklo Slovenské národní povstání

Udělat pořádek, to je časté přání voličů Mariana Kotleby. Paradoxně i v místech jako je Čierny Balog. Obec má stejně jako celý okolní region takříkajíc ve svém genetickém kódu zapsané Slovenské národní povstání, jeden z pilířů moderních slovenských dějin.

Čtěte také

Tady se střílelo, tady dodnes žijí pamětníci partyzánských bojů. A přesto právě tady vyhrál kandidát, který o povstání tvrdil, že to byl protislovenský puč. Ředitel muzea SNP v Banské Bystrici Stanislav Mičev měl z volebních výsledků hodně zkaženou náladu.

„Je paradoxní, že člověk, který jednoznačně řekl, že nejlepším slovenským politikem byl Jozef Tiso, je na čele župy, ve městě, kde povstání vypuklo. Myslím, že vnuci povstalců by se měli zamyslet, koho volili,“ říká Stanislav Mičev.

Čierny Balog, kde má kontroverzní Marián Kotleba řadu příznivců

Volba je patrně výrazem všeobecné nespokojenosti

Jedním z těch povstaleckých vnuků by mohl podle věku klidně být Michal ze Starých Hor nad Banskou Bystricí. Jak říká, pracuje šest dní v týdnu a v hospodě u kořalky relaxuje. Na otázku, proč volil Kotlebu, odpovídá: „Aby se všichni měli líp.“

„My s kamarády nemáme moc pěkný život a pak nás dodělá rakovina nebo pálenka. To už je neúnosné, co politici dělají. Člověk tu opravdu pracuje a vydělá si jen 320 eur…“ stěžuje si na tamější poměry Michal. V Banskobystrickém kraji je nezaměstnanost kolem 20 procent, nízké platy a důchody, proto se řada lidí v kraji s nádhernou přírodou i historickými památkami necítí spokojená.

Proti novému županovi se chystají protesty

Nevraživost vůči romské menšině, kterou podporuje svými výroky i Marian Kotleba, je pro řadu Kotlebových voličů jenom způsob, jak tuhle nespokojenost s vlastním životem dát najevo. Občanští aktivisté z Banské Bystrice slibují, že nenechají nového hejtmana v klidu úřadovat a chystají proti němu protesty.

Čtěte také

„Nejde ani tak o osobu Mariana Kotleby, ale o to, co představuje. Druhým problémem pak jsou lidé, kteří ho volili. Těch 70 tisíc lidí, co ho volilo, podle nás nejsou jeho fanoušci. Pravděpodobně to cítí tak, že je extremista, ale alespoň pojmenovává problémy, které tu všichni cítíme. Lidem už ale nedochází, že důsledky můžou být katastrofální,“ uvažuje občanská aktivistka.

Kotlebovo vítězství je spíš symbolem než drtivou výhrou. Ve skutečnosti ho kvůli nízké účasti volilo jen slabých 14 procent všech voličů v kraji. Jenže symbolická vítězství mají občas větší dopad než ta drtivá. O tom v Banské Bystrici, městě Slovenského národního povstání, dobře vědí už skoro 70 let.


Zvětšit polohu Čierneho Balogu

autor: vob
Spustit audio