Městská knihovna v Praze vydala Vzorník 2013, e-knihu textů začínajících literátů

2. prosinec 2013

Po loňském prvním, vychází letos podruhé Vzorník, sborník textů začínajících literátů, který jako e-knihu vydává Městská knihovna v Praze s tím, že v jejím elektronickém fondu je počin volně ke stažení.

Speciálně pro Vzorník 2013 připravilo deset autorů své povídky a básně. Jedna prozaička (Ivana Myšková) a jedna básnířka (Pavla Medunová), tři básníci (Jonáš Zbořil, Ondřej Hanus, Ladislav Selepko), tři prozaici (Stanislav Beran, Vratislav Kadlec, Otto Hušťák) a pro vyvážený poměr Pavel Bušta s prózou i poezií – to je obsah letošního svazku.

„Snažili jsme se jak o různost poetik jednotlivých autorů, tak i zároveň o nějakou blízkost či příbuznost,“ říká v Předmluvě jeden ze tří editorů e-knihy, Josef Straka.

Na otázku, zda se mladí autoři hledají snadno, jestli jsou ochotní psát právě pro podobný druh média a publikování, mluví Josef Straka pochvalně o ochotě a vstřícnosti literátů o uplatnění příspěvků.

Pro Městskou knihovnu v Praze je to tedy šance k průlomovému činu: vedle nabídky výběru z textů autorů, u nichž po sedmdesáti letech od úmrtí vypršela autorská práva, se zde setkávají aktuálně tvořící a tvůrčí lidé, ochotní postoupit své právo k textu obecnému užívání. Věřme, že také radosti z čtení. A to je velmi dobrá zpráva.

autoři: Milena M. Marešová , Helena Petáková
Spustit audio