Pavel Bělobrádek: Být při sestavování koalice je dobré, ale ne za každou cenu

Jak bude vypadat nová vláda? A chtějí lidovci skutečně do vlády se sociálními demokraty a hnutím ANO? Také na tyto otázky odpovídal ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Snažíme se být konstruktivní,“ tvrdí s tím, že při současném rozložení sil v Poslanecké sněmovně nevidí reálnou šanci na složení vládní koalice z jiných politických stran.

„Bohuslav Sobotka nám dal návrh na uspořádání vlády, tedy kolik by mělo podle něj být ministrů a kterým stranám by měla připadnout ta nebo ona ministerstva,“ vysvětluje Pavel Bělobrádek. Předsedové ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL však zatím nedospěli ke shodě.

Čtěte také

Jsou členové KDU-ČSL nakloněni koalici s ČSSD a hnutím ANO? „Jsme si vědomi, že musíme být otevření a státotvorní,“ míní a připomíná, že v jeho straně panuje i skeptický názor. „Je nás 13 nováčků, proto je třeba se stabilizovat, abychom ve vládě nehráli nedůstojnou roli,“ přiznává.

Budeme mít novou vládu do konce roku? Kdy dojde ke schválení státního rozpočtu? Musí mít ministr negativní lustrační osvědčení? A jak se nová vláda měla postavit k otázce prolomení těžebních limitů? I na to se ptal moderátor Martin Veselovský krátce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio