Nejlepší kroniku Karlovarského kraje mají v Bečově nad Teplou

3. prosinec 2013

Kronika Bečova nad Teplou vedená kronikářkou Janou Dyedekovou zvítězila v konkurenci dalších 15 kronik v soutěži O nejlepší kroniku Karlovarského kraje. Na druhém místě skončila kronika města Cheb, která je dílem kronikáře Jindřicha J. Turka. Třetí místo získala kronika Krásného Údolí, tu vede Martin Frank.

Výsledky soutěže vyhlásili zástupci Karlovarského kraje na jubilejním 10. ročníku semináře kronikářů, který se konal v minulém týdnu v Becherově vile. Soutěž probíhala během letošního podzimu.

„Přihlášené kroniky hodnotila devítičlenná komise. Posuzovala celkovou úpravu kroniky, obsah informací, zpracování textu a grafickou část. „Vybrat nejlepší kroniku rozhodně nebylo jednoduché,“ uvedl krajský radní Oleg Kalaš, který předal vítězům i finanční ocenění.

Semináře se zúčastnilo přes 40 kronikářů z Karlovarského kraje, starostové a další zástupci obcí. Nechyběl ani náměstek primátora města Karlovy Vary Jiří Klsák nebo ředitel Galerie umění Jan Samec.

Program semináře zpestřila svou účastí také členka České genealogické a heraldické společnosti Praha Helena Voldánová, která je odbornou konzultantkou populárního televizního pořadu Tajemství rodu. O pozoruhodných kronikách uložených ve Státním okresním archivu Karlovy Vary přednášel ředitel archivu Milan Augustin.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio