Města mají o dotace z ROP Severozápad velký zájem

3. prosinec 2013

Zájem měst o čerpání evropských peněz z Regionálního operačního programu Severozápad potvrzuje množství podaných projektů. Do konce listopadu, kdy skončila výzva k předkládání projektů, podala města žádosti o dotace za bezmála 1,3 miliardy korun podílu dotace z Evropské unie.

„Celkem bylo do oblasti podpory revitalizace a regenerace středních a malých měst předloženo 55 projektů, z toho 26 v Ústeckém a 29 v Karlovarském kraji. Finanční objem dotace EU z žádostí je přitom v obou krajích přibližně shodný,“ uvedl předseda Regionální rady Petr Navrátil.

Ve výzvě bylo pro projekty středních a malých měst přiděleno 945 milionů korun. „Máme tedy převis poptávky nad množstvím peněz, které můžeme rozdělit. Z pohledu řízení programu je to dobře. Potvrdilo se, že města neztratila o dotace zájem, a i když se operační program potýkal s řadou problémů, je tu dost starostů, kteří ROP Severozápad věří,“ řekl Petr Navrátil.

V rámci tohoto programu mohou být podpořeny například projekty zaměřené na revitalizaci, modernizaci, zatraktivnění a doplnění chybějící technické a občanské infrastruktury měst, modernizaci, obnovu a rozvoj městských center, náměstí, veřejných prostranství a zeleně nebo obnovu či modernizaci škol, knihoven nebo zařízení pro poskytování sociálních služeb.

Po předložení projektů byla zahájena kontrola formálních náležitostí. Následně budou projekty bodovány a z tohoto hodnocení vznikne tabulka s pořadím projektů podle počtu získaných bodů. Na jejím základě výbor Regionální rady rozhodne o přidělení podpory jednotlivým žadatelům.

O tom, které projekty získají z ROP Severozápad podporu, by mělo být rozhodnuto na přelomu února a března příštího roku.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio