Krize lázeňství se na jihu Čech projevuje propouštěním a zhoršením pracovních podmínek

1. prosinec 2013

O krizi lázeňství se hovoří od začátku letošního roku. Má negativní dopad na majitele lázní, ekonomiku regionu a samozřejmě i na samotné zaměstnance.

Za posledních osmnáct měsíců přišlo o práci v lázeňství tisíc pět set lidí. Na jihu Čech o práci přišlo téměř sedmdesát lidí.

Podívejme se podrobněji na jihočeské lázně. Ve Vráži u Písku o práci přišlo v letošním roce 11 lidí, což je devět procent z celkového počtu zaměstnanců. Průměrná mzda zde klesla o 16 procent.

Jiná je situace v lázních v Bechyni. O práci přišlo třicet lidí, což je dvacet procent z celkového počtu zaměstnanců, vedení lázní plánuje do konce roku propustit dalších až dvacet lidí. „Stávajícím zaměstnancům ale zůstávají pracovní podmínky stejné,“ říká technický ředitel Miroslav Obolevič.

V největších jihočeských lázních v Třeboni přišlo o práci 26 lidí, což je osm procent z celkového počtu zaměstnanců. „Ostatním zaměstnancům se pracovní podmínky zhoršili,“ potvrdil starosta Třeboně a prokurista lázní Jiří Houdek.

Lázně v Česku se potýkají s nejtěžší krizí ve své novodobé historii. Odborníci se na budoucnosti českého lázeňství neshodují. Ředitel třeboňských lázní na začátku roku řekl, že se zpožděním dvaceti let do českého lázeňství přichází kapitalismus. Jisté je to, že lázně se o místo na trhu musí poprat sami. Na podporu státu už se spoléhat nemohou. A vyhrají jen ti nejsilnější.

autor: pfr
Spustit audio