U soudu v České Lípě pokračoval případ údajného podplácení bývalého starosty Kamenického Šenova

4. prosinec 2013
Krimi příběhy

U soudu v České Lípě dnes (4.12.) pokračoval proces se dvěma cizinci podezřelými z uplácení starosty Kamenického Šenova.

Před třemi roky měli dva Vietnamci nabídnout úplatek bývalému starostovi Kamenického Šenova na Českolipsku, Jaroslavu Andrysíkovi. Dokonce to měli udělat opakovaně. Úplatkem 150 tisíc korun si údajně chtěli zajistit zvýhodnění při prodeji bývalého zdravotního střediska na kamenickošenovském náměstí. Ten se nakonec prodával obálkovou metodou přes realitní kancelář, kde se podle obžaloby pokoušeli uplatit i makléřku.

Starosta sám pak případ ohlásil a policie podezřelé zadržela po druhém setkání se starostou, které se uskutečnilo v restauraci.

V soudní síni stanuli oba obžalovaní. Mladšího z nich dopravila eskorta z Prahy, kde je stíhaný pro drogový delikt, v Děčíně se proti němu vede trestní řízení za krádež.

V kauze údajného úplatku soud vyslechl několik svědků, mezi nimi i makléřku realitní kanceláře. Dnes k soudu přišla bývalá jednatelka realitní kanceláře Blanka Fialová, která vypověděla, že ve chvíli, kdy obžalovaní složili takzvaný blokovací depozit, kterým mají podle ní na dům nárok, přišla kamenickošenvská radnice s tím, že má ještě jednoho zájemce. V jeden den se tak měli sejít dva zájemci.

Podle ní město chtělo, aby do jednání vstoupil i druhý zájemce. Teprve pak se rozhodlo o prodeji obálkovou metodou. Bývalou jednatelku realitní kanceláře si jako svědka vyžádala obhajoba.

Obžalovaní se hájí tím, že peníze chtěli dát českokamenické radnici až po koupi domu, což je podle nich ve Vietnamu běžná praxe. Prodávajícímu se tam prý po uzavření obchodu věnují nějaký finanční obnos, aby získali úctu a respekt.

Vzhledem k dnešní výpovědi chce obhajoba opět vyslechnout bývalého starostu Kamenického Šenova Jaroslava Andrysíka. K nahlédnutí budou i další dokumenty a smlouvy mezi realitní kanceláří a městem. Hlavní líčení se proto odkládá na začátek března příštího roku. K dispozici by měly být i nahrávky z údajného předávání úplatku, které pořídil na záznamník samotný exstarosta jako důkaz. Ty byly ale nekvalitní a upustilo se od toho. Teď jsou už nahrávky vyčištěné a zvažuje se jejich přehrání právě na březnovém líčení.

V případě prokázání pokusu u uplacení kamenickošenovského exstarosty hrozí obžalovaným Vietnamcům až 6leté vězení.

Spustit audio