Krejčíře potřebujeme v Česku, aby potvrdil vymahatelnost práva

3. prosinec 2013

Soudce v Johanesburgu má ve středu rozhodnout, zda bude Radovan Krejčíř propuštěn na kauci nebo setrvá ve vazbě. Média – především ta jihoafrická – z něj dělají bosse podsvětí. Novinář Jaroslav Spurný z týdeníku Respekt ale tvrdí, že Krejčíř je pouze lokálním mafiánem a ty tam jsou časy, kdy byl Krejčíř hvězdou v podsvětí. Ta teď pomalu uhasíná na horké jihoafrické půdě. Radovan Krejčíř je prý pro Jihoafrickou republiku jeden z mnoha gangsterů, mnohem důležitější je ale pro republiku Českou.

„Radovana Krejčíře by potřebovali policisté mít tady v Česku, aby mohli zkoumat jeho obchody a podvody z 90. let minulého století a aby se nezapomnělo na jednu dnes už skoro opomíjenou věc, a to, že po každém zločinu následuje trest,“ zdůrazňuje Jaroslav Spurný, který se zločinnou dráhou Radovana Krejčíře zabývá dlouhodobě. Podle něj je v celé kauze zásadní, aby si pravomocně odsouzený Krejčíř trest odseděl. V opačném případě to totiž potvrdí impotenci při vymahatelnosti práva v Česku.


Hvězdou jihoafrických médií

„Krejčířův policista přezdívaný Saddám zatčen“, hlásí jihoafrická média. Mluví také o Krejčířově cirkusu a ptají se, jestli mezi policií a Radovanem Krejčířem půjde o závěrečnou bitvu. Uprchlý Čech a jeho kauzy zaměstnávají jak vyšetřovatele, tak místní média. Právě díky nim se policejní orgány i justice ocitly pod tlakem a snaží se případy spojené s Krejčířem definitivně uzavřít.

Nejen vysílání Eyewitness News plní v posledních dnech především kauza Radovana Krejčíře. Zajímé je především zapojení policie a také politiků do Krejčířova „podnikání“. „Stavěl se nad zákon, patřil k těm, které prostě nemůžete chytit ani odsoudit,“ konstatuje novinář Alex Eliseev, který na Krejčířových případech pracuje také už šest let. A dodává:
„Když ale vezmete v potaz, co se děje nyní, že daňový úřad mu všechno zabavil, auta, domy, že po něm jde, že jeho rodina utekla, on sám je pod zámkem a mnoho jeho společníků zemřelo, tak to vypadá jako jeho poslední bitva.“

Nechápe však, proč je Krejčíř obviněn „pouze“ z únosu a pokusu o vraždu, a nikoli z dalších zločinů včetně praní špinavých peněz nebo pašování drog. Jeho kolegyně Mandy Wienerová má vysvětlení. „Dokázal vytvořit kolem sebe síť, obklopil se těmi správnými lidmi, právníky, samozřejmě těmi nejdražšími, a dlouhá léta byl schopen se pohybovat v místním podsvětí a zároveň se mu nic nestalo. Jeho jméno je ale spojováno už s 12 vraždami, a proto mu věnujeme takovou pozornost.“


Cejch čtvrti smrti

Sousedé Radovana Krejčíře mají dost jeho špatné pověsti a žádají politiky o pomoc. Obyvatelé Johannesburgu, kde uprchlý Čech bydlí, zorganizovali petici za jeho vyhoštění. Opoziční Demokratická aliance chce petici projednávat i v jihoafrickém parlamentu.

Radovan Krejčíř u soudu v JAR

„Když se podíváte okolo, vidíte, že to je nádherná lokalita. A mnohé rodiny tu žijí už po generace. Do zvelebení Bedfordview také investovaly velké prostředky. Teď se ale naší čtvrti kvůli Krejčířovi neřekne jinak než Deadfordview, mluví tedy o nás jako o místu smrti,“ říká napůl smutně a napůl rozhořčeně Michele Clarkeová, místní zastupitelka z Demokratické aliance.

Všude kolem je spousta zeleně, stromů a mezi nimi zděných vil, z nichž největší patří Radovanu Krejčířovi. „Lidé už nechtějí, aby jejich čtvrť byla označována jako místo zločinu. Kvůli Krejčířovi si ale takovýto cejch nyní neseme. Média nás spojují s vraždami, střelbou a násilím,“ vysvětluje Michele. Obyvatelé Bedfordview, tedy její voliči, se na ní obrátili s peticí požadující vyhoštění Krejčíře ze země.

Posledním kamínkem pak prý byla střelba u jeho zastavárny a výbuch bomby právě v Bedfordview. „Obyvatelé se touto peticí ptají vlády, jak je možné, že je s Krejčířem zacházeno jinak než s ostatními, co jsou v Jihoafrické republice ilegálně. Přicestoval sem přece na falešný pas, je spojovaný s řadou vražd, a jeden z vyšetřovatelů o něm dokonce mluví jako o největším gangsterovi v historii Jižní Afriky. My ale přece nejsme Divoký západ, i když, pravda, v posledních letech se tu organizovaný zločin hodně rozmohl,“ říká 51letá energická politička z Demokratické aliance.

autoři: mir , lsm
Spustit audio