Jak si připravit léčivý čaj

4. prosinec 2013
Rada pro tento den

Vybrali jsme tipy na léčivé čaje a tinktury z rostlin, které můžeme využívat i v tomto období, kdy příroda odpočívá. Najdeme je totiž v kuchyni.

Vavřín neboli bobkový list
Padesát gramů vavřínových listů rozdrtíme nadrobno, vložíme je do dobře uzavíratelné sklenice, zalijeme je půl litrem pálenky a uzavřeme. Sklenici postavíme na čtrnáct dnů na teplé místo, pak obsah přecedíme a uchováváme jej v tmavé láhvi. Při prvních příznacích chřipky a nachlazení tinkturu užíváme po čajových lžičkách každé dvě hodiny.

Skořice
Jednu čajovou lžičku mleté skořicové kůry zalijeme šálkem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Při nachlazení a střevních infekcích pijeme dva až tři šálky skořicového čaje denně před jídlem nebo k jídlu.

Cibule
Jednu jemně nakrájenou cibuli necháme dva týdny louhovat v dobře uzavřené láhvi v litru suchého bílého vína. Poté víno scedíme přes kávový nebo čajový filtr, cibuli ještě jednou vymačkáme v bavlněné látce a tekutiny slijeme do tmavé láhve, kterou uchováváme v chladnu a temnu. Pro posílení imunity pijeme dvě půldecilitrové sklenky denně.

Hřebíček
Dvacet hřebíčků čtrnáct dní macerujeme v 100 ml kvalitního alkoholu (například vodky). Pokud tinkturu naředíte v poměru 1:2 či 1:3 získáte vynikající ústní vodu, která pomáhá při paradontoze nebo aftech.

Tymián
Dobře uzavíratelnou láhev se širokým hrdlem volně vyplníme sušenou tymiánovou natí, zalijeme ji až po hrdlo olejem z pšeničných klíčků nebo mandlovým olejem a pečlivě ji uzavřeme, na dva týdny dáme na teplé místo a každý druhý den ji jemně protřepeme. Pak olej přefiltrujeme, nať nasáklou olejem pečlivě vymačkáme v bavlněné látce a obě složky smícháme. Olej skladujeme v tmavé láhvi v chladnu a používáme jej na masáže všeho druhu, například k udržení pevných a pružných ňader.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v prosincovém čísle časopisu Receptář, které vychází tento týden.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.