Quintetto Nigra: Sonno fortunato

6. prosinec 2013

Italské Quinteto Nigra tvoří tři ženy a dva muži. Jejich první album Sonno Fortunato, Šťastný sen, vám představíme v dnešní odpolední Mozaice po 15. hodině.

Italský region Piedmont se rozkládá v podhůří Alp u hranic s Francií, a díky své poloze i členitému terénu s řadou izolovaných údolí nabízí unikátní hudební styly. Pětičlenný vokální sbor Quinteto Nigra čerpá jak z místních tradic, tak i z hudby sousedních francouzských regionů. Jeho jméno inspirovala velká postava italských dějin. Hrabě Constantino Nigra byl diplomat i básník a aktivně se podílel na sjednocení Itálie, které v 19 století vedl Giuseppe Garibaldi.

Quinteto Nigra tvoří tři ženy a dva muži. Počátky sestavy sahají až do 90. let, kdy existovalo podobně zaměřené čistě ženské trio Ariondela, jehož vedoucí, zpěvačka Maria Adelaide založila spolu s Devisem Longo novou sestavu, která ovšem brzy zanikla – a znovuožila až před několika lety, kdy oba zakladatelé našli do nového projektu ty správné partnery. Několikaletý spánek této hudební myšlenky i šťastné probuzení inspirovaly název jejich prvního alba – Sonno Fortunato, Šťastný sen.

Italský sbor Quinteto Nigra zpívá v několika jazycích a dialektech: v oksitánštině, historickém jazyku středověkých trubadurů, v piedmontském dialektu i ve francouzských a italských nářečích z alpských údolí. Na prvním albu italského sboru Quintetto Nigra převládají historické dialekty – z celkem 14 skladeb jsou jen dvě v současné spisovné italštině.

03019406.jpeg

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: A la bourgia de Roure; Le curé de Saint Germain / Litanies; Le fije 'd Vindrolere; Dona bianca; Sento il fischio del vapore / Son la mondina; Lou bouier (Corale) / Lous peregrins (Fuga); Më séu chata 'n mari a Les jeux d'amour.

Spustit audio