Plesná na Chebsku zvítězila ve sběru vysloužilých elektrospotřebičů

6. prosinec 2013

V letošním roce se uskutečnil druhý ročník soutěže „EZ-Liga Karlovarského kraje“, která je zaměřena na sběr vysloužilých elektrospotřebičů. Vítězem soutěže se stala obec Plesná, druhý skončil Jáchymov a třetí příčku obsadily Kraslice.

Soutěž „EZ – Liga Karlovarského kraje“ hodnotila efektivitu a úspěšnost třídění vyřazených elektrozařízení. Do sledování byly automaticky zařazeny všechny obce, které mají uzavřenou smlouvu se společností ASEKOL zabývající se zpětným odběrem elektroodpadu.

Nejefektivněji třídili obyvatelé Plesné na Chebsku, kde každý občan odevzdal téměř 4,5 kg vysloužilých spotřebičů. Na druhém místě se umístil Jáchymov na Karlovarsku (2,7 kg/osobu) a třetí místo obsadily Kraslice na Sokolovsku (2,2 kg/osobu). Tyto obce obdržely finanční odměnu ve výši 15, 10 a 5 tisíc korun.

„Chceme obce motivovat k podpoře rozvoje sběru a recyklace elektroodpadu a zároveň odměnit ty, které jdou celému kraji příkladem,“ uvedl radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Václav Jakubík.

Spolupráce Karlovarského kraje se společností ASEKOL, která trvá od roku 2009, je zaměřena na informovanost obyvatel kraje s cílem dosáhnout správného chování v oblasti nakládání s vysloužilými elektrospotřebiči.

„Spolupráce mezi námi a krajem funguje velmi dobře. Občané mají dostatek míst, kde mohou odevzdávat elektroodpad. Do obecného podvědomí se dostaly nejenom červené kontejnery, ale i boxy umístěné na úřadech," uvedl Ondřej Vrbík, regionální manažer ASEKOLU.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio