Jsou syrečky z Loštic, nebo z Litovle?

7. prosinec 2013
Glosa Pavla Maurera

Pamatujete si, jak Pavel Maurer zapíjel olomoucké tvarůžky silným bordeaux? Známý gastronaut se ke glose, ve které zmiňoval neobvyklé chuťové kombinace, vrací. Věděli jste, že ochranné označení nesou nejen tvarůžky, ale také třeba špekáčky?

Červenám se vlastním ponížením až za ušima a stydím se do morku kostí. Představte si, že jsem ve vysílání Radiožurnálu tvrdil, že tvarůžky, klenot naší gastronomie, pocházejí nikoli z Loštic, ale z Litovle. Tak nevím, zda jsem byl tak omámen tím nenapodobitelným aromatem takzvaných olomouckých syrečků, ale každopádně jsem udělal dramatickou chybu v lokaci. Novináři jí říkají „překlep“.

Čtěte také

Naštěstí vy, posluchači, jste velmi pozorní a nenecháte si hned tak něco namluvit! Okamžitě jsem obdržel několik e-mailů, že jsem to popletl, že jedna posluchačka kvůli tomu dokonce málem vypadla z auta a zda si uvědomuji, jak ono určení lokality původu má dnes v rámci EU tak nesmírný význam.

Veřte nevěřte, uvědomuji si to. Vím, že tvarůžky bojovaly urputně asi sedm let se silným Rakouskem a Německem o to, kdo bude smět používat tento unikátní certifikát, tedy přesně řečeno chráněné zeměpisné označení, kterému se těší třeba hořické trubičky, třeboňský kapr a samozřejmě olomoucké tvarůžky. Jsou ještě další klasifikace. Chráněné označení původu platí například pro žatecký chmel, nošovické kysané zelí a označení zaručená tradiční specialita pro špekáčky.

Čtěte také

Tyto certifikace jsou určeny především pro ochranu a propagaci kvalitních výrobků, abychom při jejich nakupování a ochutnávání měli jasno, zda máme v puse originál, nebo jen jakousi napodobeninu.

Nakonec jsem chtěl poděkovat, že tak pečlivě sledujete mé glosy a upozorňujte mě na malé gastronomické poklesky. Co se týká tvarůžků, nespletl jsem se. Byl to skutečně „překlep“. Jsem totiž rodák z Hané, v Olomouci jsem strávil dětství a v Lošticích jsem byl nejen v syrečkárně, v muzeu tvarůžků, ale i v cukrárně, kde můžete ochutnat takové speciality jako tvarůžkovou kremroli nebo tvarůžkový štrúdl. Vůni Loštic totiž nejde zapomenout!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio