Zužovat otázku sociálního bydlení na sociální byty nic nevyřeší, říká Miroslav Kalous

Aktivisté žádají vládu v demisi, aby nepřijímala koncepci, která řeší bydlení těch nejchudších z dílny ministerstev pro místní rozvoj a práce a sociálních věcí. Situace v sociálně vyloučených lokalitách by se prý po přijetí nové koncepce ještě zhoršila a mohla by začít vznikat nová ghetta.

„Podle mě by nemělo nic bránit tomu, aby vláda novou koncepci sociálního bydlení schválila,“ oponuje v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous a jeden z těch, kteří se na tvorbě nové koncepce podíleli.

Platforma pro sociální bydlení, která koncepci kritizuje, ale třeba i ministerstvo vnitra však upozorňují na to, že v nové koncepci chybí definice sociálního bydlení. „Sociální bydlení jsme definovali jako systém funkčních nástrojů, z nichž každý pomáhá lidem k tomu, aby mohli užívat důstojný typ bydlení,“ říká k tomu Miroslav Kalous.

Čtěte také

Do kategorie sociálního bydlení podle něj přitom nepatří jen byt jako takový. „Nástroji sociálního bydlení jsou i terénní práce sociálních pracovníků, příspěvek na bydlení nebo takzvané doplatky na bydlení – další sociální dávka, která umožňuje lidem bydlet,“ upozorňuje.

Miroslav Kalous, náměstek ministra pro místní rozvoj

Odpůrci tvrdí, že máme málo sociálních bytů, a nové koncepci sociálního bydlení také vytýkají, že neříká, odkud a jak by se měly vzít. „Toto zjednodušení je velice nebezpečné. Zužovat otázku sociálního bydlení na to, zda jsou, nebo nejsou sociální byty, nic nevyřeší,“ domnívá se Miroslav Kalous.

„Ministerstvo pro místní rozvoj podporuje výstavbu sociálních bytů, Státní fond rozvoje bydlení nabízí nízkoúročení půjčky na jejich výstavbu – a přesto o tuto podporu ze strany jakýchkoliv příjemců není zájem,“ upozoňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , ves
Spustit audio