Slučování středních škol nechceme, zní z Třemošnice

10. prosinec 2013

Střední učiliště v Třemošnici se bouří. Nesouhlasí s návrhem na své sloučení se strojní školou v Chrudimi.

Podle vedení učiliště povede tento krok k zániku celé školy, její žáci by totiž museli do Chrudimi dojíždět. Ti se ale už nechali slyšet, že přejít na jinou školu nechtějí a hrozí odchodem z Třemošnice.

„Samozřejmě se mi to vůbec nelíbí, protože naši stávající žáci do Chrudimi jezdit nebudou, utečou z Pardubického kraje. Budou jezdit do Kolína, Čáslavi, Kutné Hory a na druhou stranu na Vysočinu do Chotěboře. Od druhého pololetí chtějí přestoupit na jinou školu a jsou z toho dost nešťastní,“ říká ředitelka středního učiliště Jana Sýkorová.

Na Chrudimsku se spojí Střední průmyslová škola Chrudim a Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické Třemošnice. Strojírenské obory zůstanou v Chrudimi, obory zpracování dřeva se přesunou z Třemošnice do stavební průmyslovky v Rybitví u Pardubic. Budova třemošnické školy zůstane prázdná.

Pardubický kraj chystá k 1. červenci příštího roku splynutí deseti středních škol, které zřizuje. Důvodem je trvalý úbytek dětí, který školám snižuje příjmy. O práci přijdou někteří učitelé.

autor: wol
Spustit audio