Po vstupu do EU přechází nelegálně hranice u Velenic méně Čečenců

17. srpen 2004

Nelegálních přechodů čečenských běženců přes hranice v oblasti Českých Velenic na Jindřichohradecku značně ubylo. Po vstupu do Evropské unie registrují policisté jen desítky případů měsíčně. Před 1. květnem přitom přes zdejší hranici s Rakouskem prchalo až 600 Čečenců za měsíc.

Za výraznou změnu může právní prostředí, do kterého se Česká republika v unii dostala, řekl ČTK Josef Kreml z cizinecké a pohraniční policie v Českých Budějovicích.

Podle něj se Čečencům nevyplatí takovým způsobem na západ utíkat. "Dříve to bylo tak, že si požádali o azyl v Polsku, pak se přesunuli do Čech, tady požádali znovu a potom přešli nelegálně hranice a požádali v Rakousku. Rakušané je přitom nevraceli, a tak vlastně zůstali za hranicemi," vysvětlil postup běženců Kreml. Nyní je ale podle něj situace jiná. Protože se Česko stalo členem EU, policie Čečence a ostatní běžence automaticky vrací na místo, kde požádali o azyl poprvé. To znamená, že pokud by to bylo v Polsku nebo v České republice, vrátili by je Rakušané do Česka. "A to se jim prostě nevyplatí," soudí policista. Běženci se proto budou pravděpodobně snažit dostat přímo do Rakouska a odtud do Itálie, jejíž úřady jsou k opakované žádosti o azyl shovívavější.

Policistům také výrazně ubyla práce na hranicích, které v posledních měsících před vstupem musely střežit kombinované hlídky s rakouskými policisty, aby se síly rozumně využily. Policisté se nyní více soustředí na kontroly pobytů ve vnitrozemí. Konec nelegálním přechodům jihočeské hranice ale zdaleka není. Statistiky ukazují, že za prvních sedm měsíců letošního roku překročilo nelegálně jihočeskou státní hranici o 80 procent více lidí než za stejné období minulého roku. Po 1. květnu sice migrace výrazně klesla, podle mluvčí jihočeské cizinecké a pohraniční policie Anny Stloukalové ale postupně opět narůstá. Místo Čečenců se ale u hranice hromadí Číňané a Gruzínci.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio