Podle Zuzany Růžičkové může Johann Sebastian Bach vnést jistý řád do našich životů

10. prosinec 2013

Vystupovala na nejprestižnějších pódiích planety, kde ji ověnčili vavříny. Natočila stovky nahrávek u předních světových společností. Její láskou a osudem se stalo cembalo a Johann Sebastian Bach.

Poprvé koncertovala v roce 1949. Výjimečná osobnost Zuzana Růžičková přijde v úterý po 11. hodině do vysílání „Je jaká je“. Prý, když má začít mluvit o sobě, s vtipem a humorem svede řeč jinam. Jestli to tak bude i tentokrát, zjistí Marie Retková.

V jeho hudbě lze nalézt vše

Johanna Sebastiana Bacha má prý ráda proto, že vnáší do života řád a je to prý právě hudba, která může jistou organizovanost do dnešní chaotické doby vnést. Je nám totiž předkládáno stále více možností, které můžeme využít: „Víte, když jsem se vrátila z koncentračního tábora, nemohla jsem se smířit s tím vším utrpením. Byla to právě Bachova hudba, která mi velmi pomohla.“ V jeho hudbě lze prý nalézt vše - od největší radosti po největší bolest a nad tím stojí jisté vědomí, že to všechno má nějaký vyšší smysl. Právě takový smyl prý často postrádáme a marně hledáme v materiálních věcech.

Hudebník by neměl jít proti duchu skladby

Některé skladby J. S. Bacha hrála snad tisíckrát. Nestaly se tady pro umělkyni všední nebo naopak, nenalezla v nich nějaký další rozměr? „Pochopitelně, člověk se neustále uvnitř mění a s ním i vnitřní pravda, kterou zastává. Pokud chce hudebník posluchači něco skutečně předat, je to právě tato pravda. Když se zaměřím na Bachova díla, naprosté dokonalosti podání se snad za celý život nelze přiblížit.“ To tedy znamená, že se do hudebníkovi interpretace často promítne momentální duševní rozpoložení a nálada? „Ne, to by se nemělo stávat. Skladba je sama od sebe buď veselá, nebo naopak smutná a my máme pouze tyto pocity předat. Nesmíme jít nikdy proti duchu skladby.“

Spustit audio