Lidé už si zvykli nakupovat o svátcích, je přesvědčen Zdeněk Juračka

Měly by mít obchody v Česku během státních svátků zavřeno? Jak nutně potřebujeme otevřená nákupní centra třeba o Vánocích? Senátor zvolený za ČSSD František Bublan navrhuje jejich otevírací dobu omezit. Obchodníci jsou proti.

„U správného obchodníka je na prvním místě zákazník,“ je přesvědčen prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. „Jeho hlavním cílem je vyhovět zákazníkově přání, protože zákazník k němu chodí a utrácí u něj své peníze.“

A těch, kdo touží nakupovat i o svátcích, je podle něj až překvapivě hodně. „Ve všední dny se pracuje. Lidé jsou zvyklí nakupovat v neděli a o svátcích, proč jim to tedy kazit?“ ptá se. „Koneckonců proč by obchody měly otevřeno, kdyby o to zákazníci neměli zájem?“

Čtěte také

Obchodům prý v případě, že by o svátcích zavřely, nehrozí ani tak pokles tržeb jako spíš ohrožení pozice mezi konkurencí.

„Je-li zákazník zvyklý nakupovat o svátcích a zavřou-li jeho obchod, půjde jinam,“ říká Zdeněk Juračka a upozorňuje, že v návrhu zákona z dílny Františka Bublana stojí, že zavřeny by o svátcích měly mít ty obchody, které mají více než 200 metrů čtverečních.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , ves
Spustit audio