Pavel Maurer: Luční, květový nebo akátový med? To je jen nálepka

15. prosinec 2013
Glosa Pavla Maurera

Máte rádi čaj s medem? Gastronaut Pavel Maurer upozorňuje, že téměř polovina vzorků medu vyšla v loňských testech jako nevyhovující. Na co byste si měli dát při nákupu pozor?

Jelikož je venku zima, pijeme více čaje s citrónem a v lepším případě i s medem. Právě o medu, pro naše zdraví nesmírně důležité potravině, vám chci povyprávět.

Téměř polovina medů na našem trhu totiž nevyhovuje předpisům a kontrolám. Ať už jde o testovací projekty jednotlivých časopisů nebo o namátkové kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce, je to fakt bída!

Čtěte také

Med luční, květový, lesní nebo akátový? To je jen nálepka. Většina velkých dodavatelů a známých mezinárodních obchodních řetězců totálně propadla v konkurenci s drobnými soukromými včelaři.

Téměř polovina vzorků (12 z 25) byla v loňských testech vyhodnocena jako nevyhovující, a to nejčastěji kvůli použití zakázaných příměsí. Aby byl med skutečně medem, nesmí se do něj přidávat nic jiného než zase jen pravý včelí med. Ten je však samozřejmě dražší než nastavovaný.

To některé výrobce vede ke snaze zvýšit zisky falšováním na úkor spotřebitele, jeho peněženky i zdraví. Výrobci mísí med s cukry, sirupy a barvivy, které do něj v žádném případě nepatří. Další prohřešky vznikají pochybením při zpracování.

Když si kupujete med v supermarketu, dívejte se pozorně na etiketu, odkud pochází. Pokud je původ příliš obecný nebo podezřelý, nekupujte ho. Podle statistik je však lepší najít si včelaře.

Čtěte také

Když už máte med doma, nikdy si jej nedávejte do příliš horkého čaje. Teplota nad 40 stupňů v něm definitivně zničí všechny pyly a zdravé ingredience včelího světa. Zůstane vám v čaji jen pouhé sladidlo.

Když vám med zcukernatí, neděste se. Není to nic špatného. Ve vodní lázni jej můžete pozvolna opět rozpustit. Naopak si dejte pozor na příliš tekuté medy. Ty bohužel prošly zahřívacím kolem už ve výrobě a všechny zdravé látky z nich byly pravděpodobně vypáleny.

Med je jedním z nejkouzelnějších produktů přírody. Věnujme se mu a on vám to vrátí!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio