Tipy na víkend 13.–15. prosince: Na předvánoční koncert, výstavu nebo na lidový jarmark

13. prosinec 2013

Kam se vydat o třetím adventním víkendu? Co třeba na knižní jarmark Knihex do pražské tržnice? Nebo zamiřte na vánoční koncert do Horní Libchavy, kde zazní i Rybova mše. A vypravit se můžete třeba i na Slezskoostravský hrad, kde je vyhlášená výstava betlémů. Pěkný víkend!

Za adventní atmosférou na hrady a zámky ve Středočeském kraji
Následující víkend bude pro všechny milovníky kouzelného adventu přichystán program na většině památkových objektů ve správě NPÚ ve Středočeském kraji. Zámky Konopiště, Březnice a Veltrusy se speciálními adventními akcemi pro tento rok rozloučí s návštěvníky, nadále však zůstane otevřen zámek v Mníšku pod Brdy a hrady Karlštejn a Křivoklát.


Zobrazit tipy na víkend 13.–15. prosince na větší mapě

Advent a Vánoce na Křivoklátě, zámcích Mnichovo Hradiště a v Mníšku pod Brdy
Knížecí advent na Křivoklátě je možné navštívit stylově – z Prahy bude vypraven historický vlak tažený parní lokomotivou. Jedním z vrcholu sezóny jsou též velkolepé Valdštejnské Vánoce s celodenním programem na zámku Mnichovo Hradiště, odehrávající se v duchu období empíru. K ozvláštněným prohlídkám pro děti na zámku v Mníšku pod Brdy přibude v sobotu a neděli Vánoční Knoflíkový trh s živým betlémem a zvonohrou.

Vánoce na zámku v Hořovicích a koncert na Konopišti
Jak vypadaly Vánoce na zámku? Přijďte to zjistit třeba na zámek Hořovice. Na středu 18. prosince je na Konopišti přichystán vzpomínkový večer u příležitosti 150. výročí narození Františka Ferdinanda d'Este. Poslední letošní akce na zámku nabídne klasický koncert ve slavnostní jídelně a připomínku narození posledního majitele, doplněnou ukázkou vzácných osobních sbírkových předmětů arcivévody. Večer bude zakončen historicky prvním slavnostním osvětlením velké věže, budou se zpívat vánoční koledy a zavoní svařené víno.

Čtěte také

Lidové vítání Vánoc na zámku Březnice, v křivoklátských hvozdech a v Zubrnicích
Příchod Vánoc oslaví na zámku Březnice ukázkou lidových zvyků, divadlem, gotickými a renesančními koledami a mimořádnými zámeckými prohlídkami. Jak vítal Vánoce prostý lid v podzámčí a podhradí, návštěvníci zažijí nejen na Hamousově statku v křivoklátských hvozdech, ale také v unikátním souboru lidové architektury v Zubrnicích, zdejší skanzen je adventními slavnostmi proslaven.

Některé hrady a zámky budou mít otevřeno i o Vánocích a na Nový rok
Zámky Konopiště, Březnice a Veltrusy se speciálními adventními akcemi se pro tento rok rozloučí s návštěvníky, nadále však zůstane denně otevřen zámek v Mníšku pod Brdy a hrady Karlštejn a Křivoklát o víkendech. Navíc od 25. prosince do 5. ledna budou denně otevřeny karlštejnské brány a od 26. –prosince do 12. ledna denně kromě Nového roku brány Křivoklátu, který bude po celé Vánoce až do půli ledna výjimečně slavnostně nasvětlen. První zimní neděli vyvrcholí oslavy příchodu Vánoc i na Karlštejně – 22. prosince vypukne Karlštejnský královský advent. Na hradě budou připraveny speciální prohlídky a také Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby.

Best Film Fest v Praze se na týden ohlédne za uplynulým rokem
Volné seskupení čtyř artových kin v Praze (Atlas, Evald, Lucerna a Mat) pořádá až do 18. prosince týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku s názvem Best Film Fest. Kinaři dají fanouškům předvánoční dárek v podobě lístku do kina za jednotnou cenu 69 korun.

Program přehlídky je žánrově pestrý, jejími dramaturgy byli vlastně sami diváci. Promítat se budou například komediální drama od oscarového Woodyho Allena Jasmíniny slzy, obrazově vytříbený snímek Velká nádhera od uznávaného italského režiséra Paola Sorrentina, životopisný film oscarového Rona Howarda Rivalové i pozoruhodná sci-fi Gravitace od mexického tvůrce Alfonsa Cuaróna. Z českých titulů dominují komedie: především Revival, Líbánky a Donšajni.

Rozloučení se „Zamračenou“ lokomotivou v Čerčanech
V sobotu v 16.48 vyjede z železniční stanice Čerčany motorová lokomotiva řady 749, přezdívaná Bardotka nebo Zamračená. A bude to naposledy, co pojede v čele pravidelného osobního vlaku Českých drah. Od 15. prosince už tyto známé lokomotivy nebudou do pravidelného provozu nasazovány.

Čtěte také

Vánoční koncert v kostele na Českolipsku
Vydejte se v sobotu od 17 hodin na vánoční koncert do kostela sv. Jakuba Většího v Horní Libchavě. Zazní spirituály a vánoční skladby a také Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby.

Benefiční aukce umění v Kutné Hoře
Vydejte se v sobotu od 15 hodin na benefiční aukci uměleckých děl do galerie GASK v Kutné Hoře. Aukce vznikala společnou prací mladých českých umělců a kutnohorských seniorů.

Člověk a příroda Orlických hor na výstavě v Rokytnici nad Jizerou
V Rokytnici v Orlických horách bude v sobotu v 11 hodin slavnostně otevřena muzejní expozice Sýpka, která přibližuje přírodu v Orlických horách, její využívání člověkem i zručnost zdejších řemeslníků. Pro veřejnost otevřeno od 14 hodin.

Vánoční jarmarky v Trutnově, na Litoměřicku a na Liberecku
Milé dárky k Vánocům můžete pořídit tuto sobotu na adventních trzích v Trutnově ve společenském centru Uffo. Jejich součástí bude například prodej rukodělných výrobků. Tradiční vánoční jarmark najdete také v sobotu od 9 hodin v Úštěku na Litoměřicku. Budou tam stánky s řemeslnými výrobky, občerstvením, divadlo, živá hudba a také slet andělů z kostelní věže. Tradiční vánoční trhy najdete o víkendu také ve sklárně Spiderglass v Heřmanicích na Liberecku. Budou spojeny s ukázkami sklářských řemesel a ochutnávkou vín.

Charitativní vánoční bazar v Divadle Disk
Vydejte se o víkendu do pražského Divadla Disk na charitativní Vánoční Bazar v Mokré čtvrti. Už podesáté ho pořádají herečky Tatiana Vilhelmová a Aňa Geislerová a režisér Peter Serge Butko.

Festival Knihex poprvé také v zimě v Holešovické tržnici
Knižní jarmark Knihex najdete v sobotu v pražské Holešovické tržnici. Knihex každoročně představuje malá a menší nakladatelství na pražské náplavce. Letos se poprvé uskuteční také v zimní variantě a v tržnici. Od 10 hodin zahrají pro děti od tří let vánoční představení Andělíček Toníček Buchty a loutky.

Čtěte také

Charitativní vánoční bazárek v pražském divadle Semafor
Charitativní vánoční bazárek, který pořádá radnice Prahy 6 společně s Nadačním fondem Šestý smysl, můžete navštívit v sobotu od 10 hodin v divadle Semafor. Výtěžek je věnován dětem z Prahy 6, které nežijí v rodinách.

Klasický hororový film s živým hudebním doprovodem na koncertu v Praze
Americký kytarista Gary Lucas vystoupí v sobotu v pražském Jazz Dock v projektu spojujícím živý koncert a zvukovou stopu španělskojazyčného filmu Dracula z roku 1931. Koncert začíná ve 20 hodin.

Vánoční bazar v Brně
Vánoční historický bazar najdete v sobotu v brněnském Moravském zemském muzeu.

Vánoční jarmark ve skanzenu Zubrnice na Ústecku
Skanzen Zubrnice vás o víkendu zve také na tradiční vánoční jarmark. Začíná v sobotu i v neděli v 9 hodin. A co je pro vás nachystáno? Vánoční zvyky, výzdoba a vůně vánoček, folklórní soubor, divadlo, výroba vánočních ozdob a dalších výrobků z tradičních materiálů, prodej dárkových předmětů.

Výstava betlémů ve skanzenu Veselý Kopec
Navštivte od víkendu Betlém vánoční – výstavu lidových betlémů ve skanzenu Veselý Kopec na Chrudimsku. Uvidíte tam také unikátní mechanický betlém Rudolfa Frinty. Celá výstava trvá do 29. prosince.

Čtěte také

Bohatý předvánoční program v Ostravě
Na Slezskoostravském hradě začala tradiční výstava betlémů. Letošní novinkou je venkovní betlém a večerní prohlídky pro děti. Hlavní doprovodnou akcí výstavy bude vánoční jarmark, který se uskuteční právě tento víkend. Představí se umělecké soubory lidové a historické hudby, hudební soubory s koledami i práce kovářského mistra. Nebudou chybět vánoční představení pro děti i dospělé. Areál bude nazdoben tradiční vánoční výzdobou. Večer bude romanticky nasvícen pochodněmi a ohněm v železných koších. V sobotu od 16 hodin je připraven ohňostroj. Až do 18. prosince bude na nádvoří Slezskoostravského hradu k vidění také venkovní betlém.

Zámecká vánoční výzdoba na Litoměřicku
Vánočně vyzdobené interiéry si teď můžete prohlédnout na zámku Ploskovice na Litoměřicku. Čekají vás tam oživené prohlídky zámeckých interiérů s atmosférou vánočních svátků.

Výzdobu zámku v 19. století představí na Českolipsku
Zámek v Zákupech se o adventu poprvé otevírá návštěvníkům. Tento víkend nabízí prohlídku vánočně vyzdobených interiérů někdejší císařské habsburské rezidence. I když byl zákupský zámek letní rezidencí a císařská rodina slavila Vánoce ve Vídni, rozhodli se na zámku ukázat návštěvníkům, jak se svátky v císařské rodině slavily, jaké dárky byly pod stromečkem nebo co bylo na sváteční tabuli. Dnešní podoba zámku i jeho interiéry odkazují hlavně na 19. století, kdy v nich pobýval poslední korunovaný český král Ferdinand I. Do tohoto období se také vrací zámek svou vánoční výzdobou.

Den otevřených dveří v Galerii Sladovna v Žatci
V Žatci můžete navštívit v sobotu od 14 hodin Den otevřených dveří v Galerii Sladovna. Čeká vás také setkání s Petrem Bažantem, spoluautorem projektu na záchranu sladovny.

V Krkonoších zahajují lyžařskou sezónu
Lyžaři se právě tento víkend můžou vydat na zahájení lyžařské sezóny do Špindlerova Mlýna a do Harrachova.

Čtěte také

Benefiční koncert v Obecním domě na pomoc nemocným a postiženým dětem
V pražském Obecním domě můžete v neděli od 20 hodin navštívit benefiční galavečer Srdce pro děti. Vystoupí mimo jiné Karel Gott, Tomáš Klus, 4TET, Petr Kolář, Miroslav Žbirka, Vilém Čok, Petra Janů, Štefan Margita, Eddie Stoilow a Pavel Šporcl. Koncert pořádá občanské sdružení Život dětem s cílem pomoci vážně nemocným a postiženým dětem.

Různé druhy malířských zátiší představí výstava Klidožití v Praze
Obrazy s námětem zátiší ze sbírek Strahovské obrazárny představuje výstava v Galerii Gate v Husově ulici v Praze. Název výstavy Klidožití je doslovným překladem německých nebo anglických výrazů pro zátiší. Výstava je rozdělena do pěti částí – V kuchyni a u stolu, Květiny doma, V přírodě, Lovecká vášeň a Kabinet přírodnin a kuriozit. Vedle velkých vyobrazení dekorativně bohatých kytic, určených do velkých prostor aristokratických paláců, budou k vidění i drobné malby určené pro měšťanské domy. Nechybí obrazy zachycující zákoutí s motýly nebo ptáky, které lze v přírodě zahlédnout jen letmo.

Nové výstavy v pražském Muzeu Kampa nabídnou díla Jiřího Johna i Josefa Lady
Muzeum Kampa zahajuje dvě nové výstavy – retrospektivu Jiřího Johna k jeho nedožitým 90. narozeninám a obrázky Josefa Lady, jimiž chce přilákat návštěvníky v předvánočním čase. Johnova výstava má název Za obzor a koná se v hlavní budově. Ladovy vánoční motivy jsou vystaveny v konírně. Muzeum Kampa bude otevřené i o vánočních a novoročních svátcích. Ladova výstava se jmenuje Co přináší zima a nabízí originální verze jeho známých prací, jako je Český betlém (1920), Jesličky (1928), Vánoce (1932) nebo Štědrovečerní noc (1936), v nichž zlidšťuje božské dění a zároveň posvěcuje běžné životní situace.

Čtěte také

Celá řada expozic v Národním zemědělském muzeu v Praze
Více než stoletou historii má Národní zemědělské muzeum v Praze. Jeho počátky spadají k Jubilejní zemské výstavě v roce1891 anavazuje na ně založení Československého zemědělského muzea v roce 1918. Od těch dob vystřídalo řadu míst i objektů, než zakotvilo ve funkcionalistické budově na Letné. V nově upravených sálech tam teď můžete vidět stálou expozici historických traktorů a další zemědělské techniky, expozici potravinových obalů v historickém kontextu Od věku sloužím člověku, dvůr s malou naučnou stezkou O stromech a lese a řadu menších výstav. Osudový příběh této instituce přibližuje nová výstava plná dochovaných dokumentů, předmětů a fotografií.

Architektura Ivana Rullera v Brně
Janáčkovo divadlo a hala Rondo v Brně patří k nejznámějším stavbám, na kterých se podílel 87letý architekt Ivan Ruller. Jeho obsáhlé dílo přibližuje nová výstava v brněnské Galerii architektury. Známé stavby zasadil do souvislostí s nerealizovanými projekty, s nimiž se Ruller účastnil soutěží po celém světě.

Vánoční betlémy v Praze
Více než stovka betlémů je k vidění na tradiční vánoční výstavě, která začala v sídle Senátu v Praze. K unikátům patří na zakázku zhotovený třípodlažní oboustranný betlém, který znázorňuje nebe, zemi i peklo. Vystavován je vůbec poprvé. Dřevěný vyřezávaný betlém byl dokončen letos na zakázku a je umístěn ve dvou vitrínách obrácených zády k sobě a vzájemně propojených. Kombinuje tradiční prvky s nečekanými.

V nebeském patře jsou například k vidění dva andílci hrající na obláčcích tenis. Protipólem jesliček v prostředním podlaží je hospoda, v níž čepuje jeden z čertů, zatímco podvodný hostinský už je ve spodním pekelném patře opékán na rožni. Výstava bude přístupná do 5. ledna, a to i na Štědrý den, vstupné se neplatí.

Čtěte také

Výtvarná díla Kamila Lhotáka v Havlíčkově Brodě
Na závěr letošního roku připravila havlíčkobrodská Galerie výtvarného umění výstavu věnovanou tvorbě malíře, grafika a ilustrátora Kamila Lhotáka. Návštěvníci uvidí obrazy z mnoha sbírek. Zastoupena je i Lhotákova známková tvorba.

Kultury přírodních etnik v díle Jiřího Šorma na výstavě v Olomouci
Desítkami obrazů, ale i sochami inspirovanými pobytem v exotických destinacích se prezentuje v olomoucké G galerii města Olomouce pražský umělec Jiří Šorm. Malíř se zabývá zejména kulturami dosud existujících přírodních etnik ve východní Asii, Jižní Americe, Africe a Austrálii.

Indiáni kmene Čamakoko v Olomouci
Mezi paraguayské indiány zavede návštěvníky výstava v kavárně Café ´87 v olomouckém Muzeu moderního umění. Snímky pořídil vnuk spisovatele a cestovatele Alberta Vojtěcha Friče Pavel Frič při pobytech u kmene Čamakoko. Výstaven je i komiks Lucie Lomové Divoši, který vznikl podle knihy o indiánu Čerwiušovi. Jejím autorem je dědeček vystavujícího fotografa. Výstava nese název Mansos – Ochočení divoši.

Malby německých umělců v Olomouci
Práce osmi německých malířů obsadily prostory olomoucké Galerie Caesar. Výstava představuje takzvanou lipskou školu skupiny MGK, jejíž členové jsou absolventy a pedagogy německých vysokých uměleckých škol. Expozice dostala název Zkusme Lipsko a měla by se stát vrcholem výstavního roku galerie. Otevřena bude do konce roku.

Čtěte také

Historické flašinety v Šumperku
Flašinety různých druhů zdobí prostory Vlastivědného muzea v Šumperku. Expozice představuje historii výroby flašinetů pekařovské dílny Franze Kolba, která byla založena v druhé polovině 19. století. Návštěvníci se mohou těšit na malé „žebrácké flašinety“ i velké zdobené hrací stroje. Výstava se jmenuje Jak se v Pekařově narodila hudba a otevřena bude do poloviny února příštího roku.

Staré i nové kabelky ukazuje expozice v Jablonci nad Nisou
Tisíc perličkových kabelek z nejrůznějších materiálů teď uvidíte na nové výstavě v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie. Nejstarší jsou z konce 18. století, zastoupena je ale i současná produkce. K vidění je například brazilská kabelka zdobená vonným kořením nebo taštička etiopských domorodců.

Historie slavného skautského oddílu v pražské kavárně Lajka
Stoletou historii nejslavnějšího českého skautského oddílu Pražská Dvojka, veřejnosti známému díky knihám Jaroslava Foglara, přibližuje výstava fotografií, která bude do 13. ledna přístupna v pražském Café Lajka. Má název Stoleté album.

Fotografie Jiřího Tomana v Pardubicích
Snímky významného pardubického fotografa Jiřího Tomana vystavuje Dům U Jonáše v Pardubicích. Reprezentativní výstavu připravila Východočeská galerie Pardubice, která čerpala z několika nákupů souboru negativů a darů z poloviny 90. let. Výběr je sestaven z původních fotografií, většinou pracovních studií, náhledů a ze zápůjček. Podstatná část je však složena z nových zvětšenin zhotovených pardubickým fotografem Luďkem Vojtěchovským.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio