Je dobře, že se nezmění daně, hodnotí ekonom text koaliční smlouvy

Zástupci příští vládní koalice představili program, na jehož základech má fungovat budoucí kabinet. Politici slibují, že příští rok zůstanou stejné daně. Větší změny se chystají až od roku 2015. Dokáže však koalice své sliby splnit bez toho, že se zvýší daňové zatížení nebo schodek státního rozpočtu?

„Shrneme-li, na čem dohoda stojí, najdeme v ní řadu výdajových bodů,“ upozorňuje ekonom Petr Dufek v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou. Mezi plánovanými výdaji jsou například investice, zachování zelené nafty, zvyšování platů ve veřejném sektoru, větší valorizace penzí nebo nižší DPH.

Otázka, která se nabízí, tedy zní: odkud chce rodící se koalice na své výdajové plány vzít peníze? „Aby vláda dosáhla splnění svých slibů, musela by sáhnout k drastickým úsporám,“ domnívá se ekonom.

Čtěte také

Jedním z hlavních rysů nově vzniklé dohody mezi zástupci ČSSD, ANO a KDU-ČSL podle něj je obecnost většiny nově stanovených opatření. „Není proto možné přesně spočítat, kolik to všechno bude stát,“ upozorňuje Petr Dufek.

Povzbudí podle něj nová dohoda českou ekonomiku? „Co je pro ekonomiku pozitivní zpráva, je to, že se v roce 2014 nebudou měnit daně – na rozdíl od předchozích dvou let, v nichž se výrazně zvyšovala daň z přidané hodnoty,“ soudí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , ves
Spustit audio