Policie před Vánoci posílila hlídky u obchodů, varuje před kapsáři

30. květen 2014

Předvánoční shon totiž znamená šanci pro zloděje, kteří využívají toho, že jsme nepozorní a své věci si dobře nehlídáme.

O své peníze, doklady a platební karty tak přišla třeba žena z Jablonce, která si peněženku dala do zadní kapsy batohu, který měla na zádech. Peněženku při placení v obchodě marně hledala také jednasedmdesátiletá seniorka v Ústí nad Labem. Ta přišla o věci z kabelky, kterou měla pověšenou na boku.

O peněženku přišla i maminka v litvínovské MHD, která měla kabelku zavěšenou na rukojeti dětského kočárku. V tohle posledním případě zmizela celá kabelka - s penězi, klíči a mobilním telefonem.

Abychom o své věci nepřišli, musíme se zbavit pocitu, že bychom si kapsáře, který se k nám blíží, museli všimnout. Například seniorka, o které byla řeč, si peněženku dala do nejhlubší kapsy kabelky, ale nebylo jí to nic platné. Policistům řekla, že neví o tom, že se kolem ní lidově řečeno někdo podezřelý motal a na svu ztrátu přišla až ve chvíli, kdy se chystala zaplatit.

Přesto si podle policistů kapsáři svoje oběti často vytipují dopředu, někdy dokonce pracují i ve skupinách a mají celý postup krádeže dokonale secvičený. Okradení si většinou všimnou, že jim věci chybí, až za nějaký čas na jiném místě.

Policisté tedy radí mít oči na stopkách a svoje věci stále pod kontrolou. Nedávat kabelky nebo tašky do nákupních vozíků, nenosit peněženky v zadní kapse kalhot.

Zároveň s penězi se často ztratí i další věci. Vyplatí se tedy nenosit v peněžence i platební kartu a když už to děláme, rozhodně tam nemít navíc papírek s PIN kódem. Když vybíráme peníze z bankomatu nebo platíme v obchodě, měli bychom si dávat pozor na to, jestli nás při tom nikdo nesleduje.

autor: tsch
Spustit audio