Jaká cesta mezi Jabloncem a Libercem je nejlepší? Vyzkoušeli jsme

14. prosinec 2013

Přes serpentiny, po tramvaji, nebo zadem Lukášovem, to jsou lidovými slovy popsané tři cesty, které využívají řidiči na trase z Jablonce do Liberce. Redaktorka Šárka Škapiková se rozhodla otestovat přednosti i slabiny všech tří. Během testu se pokusila zjistit, která cesta je nejkratší na kilometry, která nejrychlejší a také která nejbezpečnější:

Před jízdou se ještě radím s řidiči, kteří jezdí do Jablonce denně anebo hodně krát v měsíci.

„Jezdím většinou Lukášovem, protože tam nejezdí kamiony, nejezdí tam tak často autobus, cesta je tam plynulejší a dá se tam předjíždět, když spěchám,“ říká řidič Martin, který je z Liberce, ale pracuje v Jablonci.

„Občas jedu serpentinami, ale tam je provoz pomalejší, protože tam jezdí kamiony. Přes Vratislavice kolem tramvaje nejezdím vůbec, protože je tam spousta přechodů a nějaké semafory,“ dodává. Vratislavicemi je to tedy podle Martina pomalé, serpentinami, tedy přes Kunratickou, jezdí kamiony.

Jak první tedy vyzkouším cestu Lukášovem. Ta se zdá nejlepší i řidičce Radce Kohoutové. „My bydlíme na Harcově, takže pro nás je nevýhodnější jet přes Lukášov, je to nejkratší, nejrychlejší, ale jen přes léto, přes zimu tam nejezdíme, protože to tam je pro nás nebezpečnější a jsou tam ostré zatáčky,“ varuje Radka.

Je sice prosinec, ale risknu to a jedu Lukášovem. Trvá mi to kvůli namrzlému sněhu 25 minut, podle tachometru je to 13 kilometrů. Počítám od liberecké k jablonecké radnici.

„Jezdím přes Kunratickou, protože to je nejrychlejší, sjedu z dálnice, a musím protrpět ty serpentiny, kde to v tomhle období klouže, ale je to asi nejrychlejší cesta,“ popisuje své zkušenosti řidič Jaroslav.

Cesta autem z Jablonce do Liberce
Přes Lukášov: 13 km, 25 minut
Přes Kunratickou a Rýnovice: 11 km, 21 minut
Přes Vratislavice: 9 km, 22 minut
Pozn.: Test ČRo

Cesta však podle něj může být dost nevyzpytatelná. „Někdy to bývá deset minut, někdy to může být i jednou tolik, záleží, kolik je kamionů na trase, protože ty tam jedou krokem,“ popisuje.

Z mého testu vyšla cesta přes Kunratickou a Rýnovice následovně: 21 minut, 11 kilometrů. Přes Vratislavice mi to trvalo 22 minut a napočítala jsem devět kilometrů.

Lukášov je bezpochyby nejrychlejší přes léto, ale trochu nebezpečný přes zimu. Na rozdíl od minulých let však bude letos řidičům plně k dispozici.

„Letošní zimu bude otevřená a průjezdná celou zimu, v loňském roce byla uzavřená kvůli zúžení v ulici Pod Vodárnou, svah byl sanován. Vše je v pořádku, silnice je dokonce v tom místě i rozšířená, takže letos přes zimu mohou řidiči jezdit z Jablonce do Liberce přes Lukášov,“ říká Markéta Hozová z jablonecké radnice.

autor: sas
Spustit audio