I z románu Proces Franze Kafky lze udělat muzikál. V Polsku.

13. prosinec 2013

Přesvědčilo se o tom obecenstvo ve varšavském divadle Roma. Ač by se mohlo zdát, že takovýto pokus musí skončit velkou divadelní tragédií, Dagmar Langová zjistila, že reakce kritiků byly víceméně pochvalné.

„Není vůbec pochyb, že jsme šli do značného rizika,“ říká herec, režisér i autor libreta Jakub Szydłowski. Jedním dechem ale v rozhovoru pro list Gazeta Wyborcza dodává, že mu šlo o to, aby přilákal lidi k vynikajícím literárním dílům. Poukazuje při tom na fakt, že muzikálové podoby se například v Gdyni dočkal i Bulgakovovův román Mistr a Markétka.

A proč se rozhodl uvést zrovna dílo Franze Kafky? „Už nějakou dobu mi to, co se dnes děje ve světě a v Polsku, připomíná jeho tvorbu. Jako bychom žili v nějaké kafkovské realitě," poznamenává režisér Jakub Szydłowski. „Nic nemůžeme ovlivnit, nemáme, co říci, každý nám lže do tváře," dodává. Režisér přetvořil Kafkův román ve velmi komorní příběh o člověku, který je z jemu neznámých důvodů nucen hájit se před soudem za činy, které nespáchal. Těžkou prózu tak přetavil v lehce groteskní podívanou o absurdní realitě. A jak poznamenal ve své kritice deník Rzeczpospolita, je poznat, že polští tvůrci se inspirovali prací krále muzikálů Andrewa Lloyda Webera.

Do muzikálu patří i vážná témata, soudí řežisér

03024848.jpeg

Je ale možné odstoupit od klasického muzikálu, jaký zná americká Broadway nebo londýnský West End? A tedy muzikálu, kde je všechno pěkné a má dobrý konec? Režisér Jakub Szydłowski soudí, že do muzikálu se dají přetvořit i vážná témata. Zvláště v případě Kafkova románu se to podle něj nabízelo. Vše je tak absurdní, že vlastně nevadí, když herci najednou z ničeho nic začnou zpívat. Avšak ty kdo román četli, může představení zaskočit. Režisér totiž nechtěl zadaptovat román, ale přenést jej do současnosti.

Jak se mu to povedlo? Deník Rzeczpospolita si postěžoval na nedostatek napětí. Na druhou stranu ale kritik uznal, že za muzikálem je vidět dobře odvedená divadelní práce. Server e-teatr.pl byl nadšen. Podle něj se divadlu Roma podařilo více přiblížit mladým lidem těžkou prózu, která studenty škol zpravidla děsí. Soudí, že režisér dokázal muzikálem přenést Kafkovu vizi do reality dnešního světa.

autoři: Dagmar Langová , Karel Kratochvíl
Spustit audio