Betlémy? Nedůstojné a rozptylující! Tak se zrodila tradice

22. prosinec 2013

Betlém neboli jesličky. Ať už používáte jakékoli označení, platí, že betlém patří k tradičním českým Vánocům stejně jako třeba vánoční stromek. Víte však, kdy se česká betlemářská tradice vlastně zrodila nebo proč je dnes Česko označované za skutečnou betlemářskou velmoc? I to zaznělo v rozhovoru, který vedla Patricie Strouhalová s Milanem Zábranským, předsedou Spolku českých betlemářů.

První model scény vítání Ježíše Krista byl vystaven v Římě v roce 1291. „Původně šlo o církevní záležitost,“ upozorňuje Milan Zábranský.

V roce 1562 se první betlém objevil na našem území, postavili ho tehdy jezuité. Šlo o figury v životní velikosti. „Postupně se ke stavění betlémů přidaly další řády,“ říká předseda Spolku českých betlemářů.

Z kostelů se betlémy dostaly do chalup až ke konci 18. století. A své „prsty“ v tom měl Josef II. „Nařídil, že betlémy musí z kostelů zmizet. Prý jsou nedůstojné a rozptylují věřící,“ vysvětluje Milan Zábranský.

„Josef II. tehdy nezakázal jen náboženské poutě, ale právě i betlémy. Lidé si na ně však už zvykli! Předtím se betlémy dostaly jen do šlechtických obydlí, nyní se začaly objevovat i v prostých chalupách.“

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio