Celníci na Liberecku dopadli gang, který pančoval naftu. Jeho členům hrozí až 10 let vězení

16. prosinec 2013
Krimi příběhy

Celníci na Liberecku odhalili gang, který pančoval naftu technickým olejem. Jde o nezákonný a velmi výnosný obchod. Zatímco za naftu se platí daně, technický olej je bez daně a na tom podvodníci vydělávají.V prosinci už padla i obžaloba. Podvodníkům hrozí až 10letý trest.

Podle celníků podvodníci nakupují oleje, které pochází z Německa, Polska, Litvy nebo Lotyšska. Do Česka prý denně míří i několik kamionových zásilek.

Na dovoz technického oleje se narozdíl od nafty nevztahuje spotřební daň. Kamiony neprochází ani celoevropským sledovacím systémem. To znamená, že nemusí být označené oranžovo-černou cedulkou, která upozorňuje na nebezpečný náklad. Kamiony je tak těžké odhalit.

Celníci v loňském roce zdokumentovali 131 kamionů, které mířily z Německa do Čech. Do Libereckého, Plzeňského a Ústeckého kraje přepravily téměř tři a půl milionu litrů oleje. Daňový únik je v tomto případě více než 60 miliónů korun.

Případ 7členné skupiny pomohla odhalit pracovnice finančního úřadu. Při kontrole firmy, která obchoduje s pohonnými hmotami, si všimla podezřelé faktury. Celníci zjistili, že firma dovážela minerální oleje z rakouské a německé rafinerie. Podle zfalšovaných dokladů měly kamiony českým územím jen projet, končily ale v průmyslovém areálu v liberecké Ostašovské ulici.

V prosinci za zločin padla obžaloba. Podvodníkům hrozí za zločin zkrácení daně tresty od 5 do 10 let.

autor: Eva Malá
Spustit audio