Richard Seemann: V Německu se ujala vlády velká koalice

16. prosinec 2013

V pondělí byla podepsána předsedy unionistických křesťanských stran CDU/CSU a sociální demokracie SPD smlouva o utvoření tzv. černo-rudé velké koalice. Stalo se tak tři měsíce po parlamentních volbách, kdy po třetí v dějinách bude vládnout v Německu toto společenství, ve kterém unionisté získali přes čtyřicet procent hlasů a sociální demokraté kolem čtvrtiny voličů.

Rozhodující pro podepsání koaliční smlouvy, o které se jednalo rekordních 68 dní a nocí, bylo sociálně demokratické referendum, ve kterém se pozitivně vyslovilo na 75 procent členstva SPD. Současně s podepsáním byl zveřejněn seznam ministrů nové spolkové vlády, ve kterém šest míst získala CDU a SPD a tři bavorská CSU.

Největším překvapením bylo jmenování unionistky 55leté Ursuly von der Leyenové spolkovou ministryní obrany, která doposud vedla ministerstvo práce. Stalo se tak v německých dějinách poprvé, že takový úřad převzala žena, která má však plnou podporu u Spolkového svazu brannosti a u dosavadního spolkového pověřence Bundestagu pro obranu. Vyjadřují přitom naději, že Leyenová uplatní v tomto rezortu především své dosavadní zkušenosti a uvede v život slučitelnost povolání vojáka s jeho rodinným životem. Politologové to považují současně za znamení, že byla vybrána Angelou Merkelovou, která bude v úterý opět zvolena spolkovou kancléřskou, za svou nástupkyni.

Ministrem zahraničí bude jako již v letech 2005 až 2009 dosavadní šéf parlamentní frakce sociální demokracie Frank Walter Steinmeier. Šéf strany 54letý Sigmar Gabriel bude ve vládě superministrem pro hospodářství a energetiku a dosavadní generální tajemnice strany 43letá Andrea Nahlesová ministryní práce. Ze strany podnikatelů zaznívá ostrá kritika, že bylo umožněno sociálním demokratům, přes nejhorší volební výsledek od konce druhé světové války, získat tyto klíčová ekonomická ministerstva. To přijde, prohlásil prezident svazu středních podnikatelů Mario Ohoven, ekonomice draho. Gabriel je přitom považován za stoupence upřednostňování uhlí před obnovitelnou energii.

Unionisté si však jako protiváhu nadále podrželi důležité ministerstvo financí, které povede politický veterán 71letý Wolfgang Schäuble. Ministerstvo dopravy a digitální infrastruktury, jakož i zemědělství převezmou bavorští sociálové Alexander Dobrindt a Hans Peter Friedrich, dosavadní ministr vnitra. Na toto místo se vrací ministr obrany Thomas de Maizière.

Podle zveřejněného politbarometru ZDF, kdyby byly v neděli volby, pak by se prakticky politický poměr nezměnil. Na straně velké koalice by bylo 67 procent voličů.

Spustit audio