Při kávovému obřadu v Etiopii mizí staleté předsudky a postižené děti se vracejí do života

Děti s postižením to nemají lehké nikde na světě. V některých částech naší planety jsou ale prakticky okamžitě po narození vyloučené ze společnosti. Jednou z takovýchto zemí, která se tyto praktiky nyní snaží změnit, je Etiopie, a to i díky pomoci organizace Light for the World – Světlo pro svět.

Před malým, namodro natřeným domkem probíhá velké vítání. Ženy, muži i děti se zdraví a objímají. Jejich tváře jsou ozářené a všude se ozývá smích.

Přišli si bez obav vyprávět o diskriminaci

Krátce nato už usedají na připravené židle a lavice. Paní domu pak na malou, ovšem veledůležitou stoličku. Právě ta je totiž určena hostitelce, která pro všechny pozvané připravuje kávový obřad. Však už se také z velké kameninové konvice stojící na žhavém dřevěném uhlí pěkně kouří. Slavnostní setkání pořádané vždy jednou za měsíc může začít.

Čtěte také

Jedna z žen se ujme slova a vyzývá všechny přítomné, aby se nebáli a nestyděli říci vlastní názor a aby se bez obav svěřili se vším, co je trápí, hlavně pak s projevy diskriminace, se kterými se za uplynulých 30 dní setkali.

Vůně kávy prostupuje celým prostranstvím a k tomu ji ještě umocňují různé vonné esence, které paní domu nasypala na žhavé uhlíky

Vesničanů, kteří věří, že epilepsie je dílem ďábla, díky setkáním ubývá

„Většina vesničanů je přesvědčena, že epilepsie je dílem ďábla a dítě epileptik je posedlé zlými duchy. Proto se od nich drží co nejdále. Bojí se totiž, že by na ně mohl ďábel přeskočit nebo je uhranout,“ vypráví své zkušenosti matka mladé epileptičky.

Předsudky, zejména pak na etiopském venkově, jsou stále všudypřítomné. Díky kávovým obřadům, kterých se účastní i právníci nebo policisté a nechybí na nich ani největší autority v obci včetně kněží, se ale názory obyvatel na osoby s různým postižením mění. Sice pomalu, přesto lidí, podle kterých by třeba slepé děti neměly vůbec opouštět dům, postupně ubývá.

„Podobných názorů je teď už opravdu méně. Musíme se takhle scházet dál a vše si vyříkat,“ přidává se matka chlapce, který se pohybuje jen díky berlím. Setkání „sousedů“ se účastní se svou maminkou, aby i ostatní viděli, že v něm nesídlí žádný ďábel.

Na pověry se jde také názornou ukázkou

„Také jsem těmhle pověrám věřila, ale pak jsem na vlastní oči viděla, jak jednomu dítěti postiženému epilepsií léky pomohly a jak se jeho stav postupně zlepšoval. Žádné nadpřirozené síly ho neovládají,“ přidává se další žena a její okolí přitakává.

Díky kávovým obřadům se názory obyvatel na osoby s různým postižením mění

Diskuse pokračuje a každý k ní dostává šálek kávy, která se právě dovařila. Její vůně prostupuje celým prostranstvím a k tomu ji ještě umocňují různé vonné esence, které paní domu nasypala na žhavé uhlíky.

Černá káva přispívá k nastolení přátelské atmosféry

„Rozhodla jsem se pořádat kávové obřady, protože sama mám postiženého chlapce. Proto jsem také přijala nabídku pomoci od organizace Světlo pro svět, která mi pomohla se synovou léčbou, platila mu léky a díky ní jsme vlastně opravdu začali žít. Řekla jsem si pak, že je řada na mně, a proto už dva roky organizuji setkání, která naši komunitu mění k lepšímu,“ vysvětluje 26letá Bogalech Chifa.

Čtěte také

Právě černá káva, jejíž pravlastí je mimochodem právě Etiopie, je v této zemi vskutku nejrozšířenějším nápojem a automaticky ji dostanete při každé návštěvě. A kromě toho, že povzbuzuje srdeční činnost, přispívá i k nastolení co nejpřátelštější atmosféry. A v tomto případě i boří zakořeněné předsudky.

Účastníci usedají na připravené židle a lavice

Dnešní kávový obřad je u konce a všichni se už těší na další, na který přijde zase o něco více rodičů i se svými postiženými dětmi.


Zvětšit polohu obce Soddo v Etiopii

autor: mir
Spustit audio