Mimořádná repríza interview s Lubomírem Dorůžkou

17. prosinec 2013

V souvislosti s nenadálým úmrtím významného jazzového publicisty Dr. Lubomíra Dorůžky, jsme mimořádně připravili reprízu profilového rozhovoru, který s ním vedl Petr Vidomus. Vysíláme dnes v 17:30.

K tomuto rozhovoru nabízíme na našich stránkách speciální článek.

Lubomír Dorůžka (18. 3. 1924 - 16. 12. 2013) dlouhá léta, a to až do posledních chvil, spolupracoval s Českým rozhlasem. Vytvořil stovky jazzových pořadů. Jeho tvorba zrcadlí osobnost a myšlenky přesahují hranice naší země i hranice života jednoho člověka. Jsou základem uvažování o jazzu snad každého, kdo se u nás věnuje jazzové publicistice a svou činností ovlivnil myšlenkový svět řady českých jazzových hudebníků. Je zároveň nejznámějším českým jazzovým publicistou ve světě.

Vždy prosazoval progresi s vědomím historie. Když se stal v 60. letech členem publicisticko-muzikologického týmu rekonstruujícího podmínky pro jazz u nás, byl to on, kdo svým mladším kolegům rád přenechal práci na starších tématech a sám se věnoval novinkám. Jeho poslední velký článek publikovaný v aktuálním prosincovém čísle měsíčníku Harmonie je právě tohoto charakteru. Pod nadpisem „Improvising (Ob)sessions – ohlédnutí za sérií“ je text Lubomíra Dorůžky věnován tomu nejprogresivnějšímu, co se ve světě českého jazzu aktuálně děje, ovšem s hlubokým historickým vysvětlením. On sám se k tomu vyjádřil v e-mailu ze srpna 2013: „Konečně jsem se tedy dostal k obecnějšímu článku o Improvisation (Ob)session. [...] Je to téma, které mě velice zajímá a docela rád bych jím uzavřel svou publicistickou dráhu.

Lubomír Dorůžka byl na vzdory přírodním zákonům stále mimořádně aktivní. Řídil auto, cestoval do zahraničí, neustále tvořil nové rozhlasové pořady a dokonce k nim psal texty pro webové stránky stanice Vltava. To je výběr aktivit spjatých jen s Českým rozhlasem a on měl okolo sebe neustále dostatek spolupracovníků z různých stran. Ještě minulou středu 11. 12. natočil hezký pořad Vánoční jazzová ochutnávka, kterou si budeme moci na jeho počest poslechnout na Vltavě, podle původního plánu, na štědrý den 24. 12. v 9:00. Závěrečné neodvysílané díly jeho dvanáctidílného cyklu „Co všechno je jazz“ uvedeme pietně v následujících termínech: 9. 1. a 23. 1.

Bylo nám ctí spolupracovat s Lubomírem Dorůžkou a otisky jeho práce si s sebou vždy poneseme.

Jazzová redakce stanice Český rozhlas Vltava.

Spustit audio