Ministerstvo zemědělství je pro nás prioritou, zopakoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Programová část koaliční dohody je domluvená. Jak dopadne personální vyjednávání? Po schůzce lídrů ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL nevypadá situace růžově. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl proto předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který odpovídal na otázky Martina Veselovského.

Jaký je výsledek schůzky lídrů tří stran, které pravděpodobně vytvoří koalici? „Jsem zmaten,“ odpovídá Pavel Bělobrádek. „Na schůzce, která se konala v minulých dnech, bylo řečeno, že nám může připadnout ministerstvo zemědělství. Hnutí ANO však tvrdilo, že je to nepřijatelné,“ popisuje s tím, že u sociálních demokratů došlo ke změně názorů. ČSSD si prý uvědomila, že resort zemědělství je prioritou a nechce ho přenechat lidovcům.

Čtěte také

„Dodnes jsem se nedozvěděl, proč nám hnutí ANO odpíralo ministerstvo zemědělství,“ popisuje. Podle zástupců hnutí ANO by mohlo docházet ke střetu zájmů v případě církevních restitucí. „Nás podezřívají, že bychom se chovali protiprávně. Stejně tak bychom mohli podezřívat sociální demokraty z toho, že budou zdržovat realizaci zákona o církevních restitucích,“ podotýká Pavel Bělobrádek.

Co se stane, když KDU-ČSL neobsadí ministerstvo zemědělství? Jak vidí Pavel Bělobrádek vyjednávání v rámci možné budoucí koalice? I to jste mohli slyšet krátce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio