Olympiáda v Soči: Bojkotovat, nebo jet?

17. prosinec 2013

Zimní olympijské hry v ruském Soči vs. lidská práva. Jedno z aktuálních témat, které momentálně řeší celý svět. Nejet a bojkotovat hry v zemi, ve které platí zákon proti tzv. „propagaci homosexuality“, nebo jet a vyjádřit na místě svůj nesouhlas? O smyslu olympiády v Rusku jsme mluvili se zástupcem Českého olympijského výboru Alexandrem Klimentem a s Rostislavem Valvodou z Člověka v tísni, který se problematikou lidských práv v Rusku zabývá dlouhodobě.

Prezidenti USA, Německa a Francie už oznámili, že na olympiádu nepojedou. Český prezident Miloš Zeman se naopak do Soči chystá. Je podle něj lepší říct kritický názor na lidská práva v Rusku přímo na místě, s čímž prý nebude mít problém. 22. olympijské hry začínají v Soči 7. února a potrvají do 23. února 2014. Budou nejspíš nejteplejší a nejdražší zimní olympiádou v historii.

Soči je v subtropickém pásmu a průměrná teplota se tam v únoru pohybuje kolem sedmi stupňů nad nulou. Proč se Rusko, které má na většině svého území v zimě mráz a sníh, rozhodlo pořádat zimní olympiádu v subtropickém letovisku? Podle Rostislava Valvody z Člověka v tísni jde jen o rozmar prezidenta Putina, který do Soči rád jezdí. Alexandr Kliment z Českého olympijského výboru ale připomněl hry ve Vancouveru, které se také zčásti odehrávaly v přímořském areálu v krytých halách a zčásti ve sto kilometrů vzdálených horách. Poslechněte si rozhovor o pro a proti olympiádě v Soči.

Zdravý selský rozum napovídá, že dělat v jakékoliv zemi zimní hry na místě, kam musí najatá firma už rok dopředu svážet stovky tisíc metrů krychlových loňského sněhu (skladují se v blízkých horách pod reflexní plachtou), není zrovna dobrý nápad. Nejen z tohoto důvodu také bude ruská olympiáda stát více než všechny předchozí. Odhaduje se, že hry budou stát přes 50 miliard dolarů. To je pětkrát víc než původní odhady olympijského výboru a víc než dvakrát tolik, kolik stály předchozí hry v Londýně. V médiích se přitom objevují zprávy o otrocké práci na stavbách olympijského areálu a o ekologických škodách, které konstrukce způsobuje.

Znepokojující informace přináší mimo jiné The Sochi Project, který prostřednictvím dokumentárních fotek, portrétů a dalších, na cestách sesbíraných materiálů vypráví příběh budoucího dějiště her. Vyústěním několikaletého projektu je kniha a výstava An Atlas of War and Tourism in the Caucasus, která bude k vidění v několika evropských i amerických galeriích. Její moskevská premiéra, naplánovaná na půli října, byla ruskou stranou zrušena.

03024305.jpeg

V Soči půjde už o druhé olympijské hry pořádané na území Ruska. A ani první, letní olympijské hry v roce 1980, neproběhly bez kontroverze. Kvůli sovětské invazi do Afghánistánu v roce 1979 velká část západních zemí olympiádu v Moskvě bojkotovala. Kontroverze a bojkoty ale provází celou moderní historii olympijských her, obsáhlý článek s titulem Olympijské skandály a kontroverze najdete i na české Wikipedii.

Spustit audio