Česká nová vlna zasáhla Paříž. Úspěch tu mají filmy Menzela, Chytilové i Jasného

18. prosinec 2013

Sedmikrásky, Limonádový Joe, Všichni dobří rodáci nebo třeba Ucho. Filmy české nové vlny jsou ve Francii stále velmi oblíbené a obnovené premiéry se těší zájmu pařížského publika.

Filmy Karla Zemana, Věry Chytilové nebo Jiřího Menzela dokážou obstát i ve velké konkurenci francouzského filmového průmyslu. Vždyť jen za jediný rok tamní produkce natočí na tři stovky nových filmů. A co teprve snímky zahraniční a staršího data.

„Česká nová vlna ale nabízí ojedinělý příklad velmi originální kinematografie,“ říká Lionel Ithurralde, vydavatel ze společnosti Malavida Films, která českou novou vlnu ve Francii prezentuje.

České filmy se promítají ve francouzských kinech a vycházejí i na DVD

Na konci listopadu se v pařížské Latinské čtvrti sešli filmoví nadšenci v kině Grand Action. Plakát u vstupu zval na obnovenou francouzskou premiéru filmu Věry Chytilové Les Petits Marguerites, tedy Sedmikrásek. Vydání DVD i filmovou distribuci do kin měla na starosti pařížská společnost Malavida, jejíž zakladatel Lionel Ithurralde propadl české kinematografii před šesti lety.

„Důvod, proč jsme se začali věnovat filmům české nové vlny je velmi prozaický. Když jsem studoval, vždycky jsme o české nové vlně, filmech z 60. let, jen četli, ale nikdy jsme je neviděli. Jednou se nám naskytla možnost získat práva na pět českých filmů, byly to ty tehdy pro nás nejznámější. Mezi nimi Sedmikrásky, Ostře sledované vlaky nebo Obchod na korze.“

Díky prvním pěti filmům se společnosti otevřela cesta i k další slavným snímkům.

„Kolekce vydaných DVD v současnosti čítá na 35 filmů. Původně jsme se opravdu chtěli zaměřit jen na filmy ze 60. let, tedy od roku 1962, začátku české nové vlny, až po rok 69, do normalizace. Teď jsou v české kolekci i filmy novodobější, nebo naopak starší, a jedná se tak skutečně o největší sbírku českých filmů na DVD vydaných ve Francii.

Filmy pro fajnšmekry

Po šesti letech, kdy společnost vydává české filmy, svůj záběr rozšířila o distribuci do kin a obnovené premiéry těchto kultovních snímků.

„Říkali jsme si, že je škoda, aby se filmy nepřiblížily divákům ještě víc. Protože tak jako tak jsou to snímky pro fajnšmekry, kteří zasvěceně hledají českou kinematografii. Distribuce do kin je ve Francii dost důležitá a významná. Do kina se totiž chodí stále a hodně a právě i na staré filmy. Takže je to vlastně jedna z nejlepších možností, jak lidem tyto filmy ukázat.“

03026972.jpeg

Společnost Malavida se projekcím a distribuce začala věnovat letos v září. Prvním snímkem byl Vynález zkázy Karla Zemana, který francouzské internetové servery okamžitě nazvaly klenotem české kinematografie.

„Po Vynálezu zkázy a Sedmikráskách Věry Chytilové chystáme obnovenou premiéru Ostře sledovaných vlaků. Tento Menzelův snímek je ve Francii velmi známý a to nejen proto, že získal Oscara. Naším velkým favoritem je také snímek Vojtěcha Jasného Až přijde kocour, jehož premiéru také chystáme na příští rok. A pak to budou ještě i některé z krátkých filmů Karla Zemana, na něž chceme navázat sérií animací Jiřího Trnky,“ vysvětluje Lionel Ithurralde ze společnosti Malavida Films.

Nutno dodat, že kromě českých filmů najdete v jejich obchodě pod pařížským Montmarterem i kolekci třinácti slovenských filmů.

autoři: Helena Petáková , Marie Sýkorová
Spustit audio