Malíř Mark Rothko a jeho boj proti konzumu ožívají v inscenaci Červená

18. prosinec 2013

Divadlo v Řeznické má ve čtvrtek a v pátek 19. a 20. prosince na programu poslední premiéru letošního roku, kterou je hra amerického dramatika, scénáristy a producenta Johna Logana Červená, pojednávající o životě slavného malíře lotyšského původu Marka Rothka.

V režii Viktora Polesného se v hlavní roli představí Miroslav Etzler, mladého asistenta ztvární Martin Kraus.

John Logan je u nás znám především jako autor filmových scénářů k úspěšným snímkům, jako je Poslední samuraj, Letec, Gladiátor, Hugo a jeho velký objev nebo bondovka Skyfall.

Kromě toho je velmi ceněným dramatikem, jeho Červená byla v roce 2010 ověnčena šesti cenami Tony včetně kategorie nejlepší hry. Jejím ústředním tématem je věčný souboj umění a komerce, odehrávající se na pozadí skutečné události a života pozoruhodného umělce, abstraktního expresionisty Marka Rothka.

Jsme věčně culící se národ žijící pod nadvládou slova super

Režisér Viktor Polesný prý už dlouho nepracoval s tak skvělým textem: „Jsou tam překrásné dialogy, velké osobní drama a je to nesmírně sugestivní.“

Rothkův obraz „Oranžová, žlutá, červená“ byl v roce 2012 vydražen za 87 milionů dolarů a stal se tak nejdražším prodaným obrazem vytvořeným po 2. světové válce.

O představiteli hlavní role měl od začátku jasno a cení si Etzlerovy herecké tvárnosti a vyzrálosti.

Miroslav Etzler má se svou postavou společnou touhu vzedmout se proti komercionalizaci světa. „Rothkovo uvažování je v jistých fragmentech hodně podobné tomu mému. On tam říká větu: ‚Jsme věčně culící se národ žijící pod nadvládou slova super.‘ A já nesnáším slovo super stejně jako Mark Rothko.“

Etzler dostal možnost vybrat mladého herce, který mu bude partnerem v roli Rothkova asistenta. Volba padla na Martina Krause, člena souboru Divadle na Vinohradech. Hra Červená je pro něj prý pravou školou herectví. „Vedle takového hráče, jako je Mirek, takového obrovského partnera, je hezké v některých okamžicích cítit, jak to mezi vámi funguje. Takže pro mě je to nádherná práce a obrovská zkušenost,“ říká Martin Kraus.

autoři: Marina Feltlová , Helena Petáková
Spustit audio