Brzy přijmeme euro, je přesvědčen ekonom Luděk Niedermayer

Ministři zemi eurozóny se dohodli na vzniku a podobě bankovní unie. Ta by měla zařídit, aby se případné problémy bank nefinancovaly z veřejných peněz, ale právě z nově zřízeného fondu. Bude to fungovat? Na to se ptal Martin Veselovský bývalého centrálního bankéře ekonoma Luďka Niedermayera.

Náměstek ministra financí Radek Urban kompromis mezi zeměmi eurozóny vítá a oceňuje stabilitu, která by mohla být vnesena do začarovaného kruhu mezi bankami a státy. „Státy s nemocnými bankami nejsou schopné prospívat,“ uvádí Luděk Niedermayer. „Stabilnější bankovní sektor přinese stabilnější evropskou ekonomiku,“ domnívá se.

Čtěte také

„Jsem přesvědčen, že pravděpodobně brzy přijmeme euro, čili se staneme členy bankovní unie,“ uvažuje Luděk Niedermayer s tím, že jde o horizont pěti sedmi let. „Jsme tedy potenciálním členem bankovní unie, případně se k ní můžeme připojit i bez eura, nebo zůstat vně,“ popisuje tři možnosti, před kterými Česká republika stojí.

Vyjednávání Česka je tedy mnohem složitější než zemí eurozóny. „Naše ekonomika je otevřená a vždy bude provázaná s eurozónou,“ zdůrazňuje. Pokud tedy nepřijmeme euro, bude se podle něj podnikatelům hůře obchodovat.

Proč bychom se měli podle Luďka Niedermayera změnit a nebýt nadále nejskeptičtější ze zemí Evropské unie? A z jakého důvodu se domnívá, že problémy eurozóny nejsou zapříčiněny společnou měnou, ale politikami jednotlivých států?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio