Písek je úspěšný v lákání investorů

20. srpen 2004

Přes miliardu korun již utratili v písecké průmyslové zóně zdejší investoři.

Třicetitisícové město na Otavě se tak stalo vůbec nejúspěšnějším v lákání investorů v Jihočeském kraji, uvedla regionální rozvojová agentura RERA. V zóně zatím sídlí šest velkých firem, s dalšími ale již město jedná.

Město sice nemá žádné přímé příjmy z daní od jednotlivých investorů, ale podle starosty Luboše Průši profituje z pracovních míst, které v zóně vznikly. Celkem zdejší společnosti zaměstnaly již přes 900 lidí a dalších 100 až 200 míst vzniklo nepřímo. Tito lidé většinou v Písku bydlí, tedy platí nájem, či utrácejí své platy. Zóna Písku pomáhá vyrovnat rozsáhlý úbytek pracovních míst po revoluci. Podle Průši zde v devadesátých letech zaniklo na 5000 pracovních míst. Poslední ránou pro město byl nedávný odchod zdejší vojenské posádky, jejíž konec byl součástí reformy armády. Podle Průši to ale vypadá, že by v budoucny mohla ve městě vzniknout další nová místa. Radnice totiž jedná se třemi dalšími společnostmi, které by rády ve městě investovaly.

Největšími investory v písecké průmyslové zóně jsou Schneider Electric a firma S.N.O.P. Teprve nedávno se zde usídlila japonská společnost Aisin. Své zázemí zde mají také Heyco Werk a České a moravské obalovny. Jediný místní podnikatel, který zatím v zóně investoval, je textilní společnost Brotex Z & J. Město firmám pomáhá tím, že investuje do infrastruktury zóny. Zatím zde investovalo přes 30 milionů korun, z čehož asi polovinu získalo formou dotací. Podle Průši je ale velmi důležitý také rovný přístup k investorům a průhledné podmínky.

Podle informací regionální rozvojové agentury RERA je písecká průmyslová zóna v současné době na jihu Čech nejúspěšnější. Další v pořadí je zřejmě zóna v Blatné na Strakonicku, která se již musela jednou rozšiřovat. Poměrně úspěšní v lákání investorů jsou také v Prachaticích.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio