ODS kritizuje rozpočet Prahy, prý je 'projídací'. TOP 09 tvrdí, že chce napravit chyby

19. prosinec 2013

Miliony na úředníky, na čištění silnic, na územní rozvoj. Podle opoziční ODS vedení pražského magistrátu rozhazuje peníze tam, kde to není potřeba. Rozpočet na příští rok označila za ‘projídací‘. TOP 09 se brání tím, že chce předejít problémům a chybám, které se kvůli nedůslednému plánování staly v minulých letech.

Pražané si asi pamatují zprávu před letošním létem o tom, že Praha nemá peníze na kropení a údržbu silnic. Spolu s informací, že nejsou prostředky ani na svoz odpadků, to na příjemné procházky červencovou metropolí moc nevypadalo. Přesně takovému problému se chce magistrát příští rok vyhnout.

„Velmi nerad bych se vracel k chybě, která nastala při stavbě rozpočtu na tento rok, kdy byly velmi uměle a velmi nešťastně sníženy náklady na úklid a údržbu komunikací,“ říká náměstek primátora Jiří Vávra z TOP 09.

„V důsledku toho jsme napřed nevěděli, jak budeme odklízet sníh, v létě hrozilo, že nám občané zarostou trávou, a když jsme vyřešili trávu, zjistili jsme, že nemáme peníze na podzim,“ reaguje Vávra na dotaz opozice, proč se rozpočet Technické správy komunikací zvýšil o pět set milionů.


Provozní výdaje narostly oproti letošnímu roku o téměř tři miliardy a předsedu klubu ODS Rudolfa Blažka nenechalo chladným ani navýšení rozpočtu pro Institut plánování a rozvoje města o více než dvě stě milionů. Tyto peníze by byly podle něj potřebnější například ve školství.

„Vyhazujeme peníze na plánování, tu 200 milionů, tu 250 milionů na počet zaměstnanců magistrátu. Jestliže rozpočet útvaru rozvoje města je 220 milionů, téměř čtvrt miliardy, tak mi nikdo nevysvětluje, proč se to meziročně zvyšuje na půl miliardy,“ rozčiluje se.

„Co se tak razantního stane v roce 2014, že musíme zvýšit rozpočet o čtvrt miliardy na územní plánování? Ne že územní plánování není důležité, ale proč ho musíme zvýšit o čtvrt miliardy?" dodává Blažek.

Důsledným plánováním se ale podle primátora Tomáše Hudečka z TOP 09 předejde pochybným stavbám typu nový Trojský most nebo tunelu, který se dvakrát propadne.

„Tyto plánovací mechanismy musí mít v sobě zakotvena nějaká instituce, které západní metropole, jako je třeba Vídeň, Rotterdam, Amsterdam, mají. A tomu bohužel dnešní institut plánovaní a rozvoje neodpovídá. A také navýšení veškerých nejen finančních, ale také činností, které tato instituce dostala do vínku: veřejný prostor, vyjednáváni a pomoc, EU fondy. To je zkrátka všechno, co by nově měla tato významná plánovací instituce v pražské metropoli dělat,“ uvádí primátor.

Primátor také popřel, že by se měl počet úředníků magistrátu automaticky zvyšovat o 234 míst. Podle něj město přibral jen úředníky potřebné k tomu, aby se urychlil chod na přepážkách zejména z důvodu výměny řidičských průkazů.

autor: ank
Spustit audio