Proč se na Štědrý den líbat pod jmelím

24. prosinec 2013
Rada pro tento den

Oblíbené a krásné jmelí je opředené řadou mýtů a legend. Je léčivé i jedovaté, používané v moderní medicíně i léčitelství. Jmelí prý do domu přináší štěstí, odvahu a lásku. Ale údajně jen tomu, kdo je jmelím obdarován a ne kdo si je sám koupí.

Pod snítkou jmelí se můžete zcela beztrestně s kýmkoliv líbat. Ale pozor! Platí to jen o Štědrém dnu.
Podle jedné legendy bylo jmelí kdysi stromem, z něhož Josef vyřezal kolébku pro Ježíška. Po třiatřiceti letech strom porazili Římané a z jeho kmene vyrobili kříž, na kterém Ježíše ukřižovali. Strom se hanbou zmenšil v keříky, které jsou nuceny žít z jiných stromů. Zahrnuje však dobrem všechny, kdož pod ním projdou.

Na tlak i na pleť
Jmelí je rostlina odedávna využívaná k léčení a používá se i v současné medicíně: ke snížení krevního tlaku (rozšiřuje vlásečnice, proti arterioskleróze, proti poruchám vegetativního nervového systému, k podpůrné léčbě některých nádorových onemocnění. Jmelí se naopak nesmí užívat při nedostatečné činnosti srdce a ledvin.
V kosmetice se výtažky ze jmelí uplatňují v krémech a emulzích určených ke zklidnění podrážděné citlivé kůže a proti nadměrné tvorbě lupů. Komplex účinných látek obsažených ve jmelí působí na pokožku těla i hlavy opravdu blahodárně.

Jmelí jsou v lidovém léčitelství připisovány i mnohé další léčebné účinky
Působí močopudně, tlumí bolesti hlavy, závratě, pocity návalu krve do hlavy (zejména v klimakteriu), reguluje vylučování žluči a ovlivňuje činnost slinivky břišní,má protirevmatické účinky, potlačuje zvýšenou činnost štítné žlázy, udržuje čilost, pomáhá při tělesném a duševním přetížení, hučení v uších, mírní příznaky stáří. Zastavuje krvácení, omezuje výskyt křečových žil nebo bércových vředů.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.