ODS: Kořistkovo obvinění je provokace

Vedení ODS žádá důkladně prošetřit obvinění unionistického poslance Zdeňka Kořistky, že se ho snažila podplatit, aby při hlasování o důvěře potopil Grossův kabinet. Podle předsedy poslanců nejsilnější opoziční strany Vlastimila Tlustého nebyl nikdo z jeho kolegů pověřen jednáním o úplatku s poslancem Kořistkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Kořistka

Zdeněk Kořistka | Foto: Poslanecká sněmovna

"Jinými slovy, vedení ODS nemá s touto kauzou nic společného a považuje ji za provokaci! Bude požadovat její prošetření policejními orgány, protože nepovažujeme za možné, aby byla odváděna pozornost od prázdného vládního programu takovým způsobem, jako to poslanec pan Kořistka činí," zdůraznil Tlustý.

"Cílem kauzy je poškodit ODS. A nedává žádný smysl, aby ODS něco takového konstruovala. My máme na prvním místě zájem, aby to bylo vyšetřeno, byť nevím jak. Nechť policie dělá co umí, nechť vyslechne pana poslance a jsou co nejdříve zveřejněny výsledky," apeloval pak Tlustý v sobotním pořadu Týden v tahu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

Unionistický poslanec Zdeněk Kořistka Mladé frontě DNES řekl, že mu lidé spojení s Občanskou demokratickou stranou nabízeli deset miliónů korun za hlasování proti nové vládě Stanislava Grosse. Podle listu by se touto údajnou úplatkářskou kauzou měly zabývat orgány činné v trestním řízení.

Místopředseda Unie svobody - Demokratické unie František Pelc poslanci Kořistkovi věří. V sobotním vysílání Radiožurnálu Pelc dodal, že o dalším podobném případu neví: "Já takové informace nemám. Samozřejmě vím, že s některými poslanci se jedná. Bývá to zvykem, že se poslanci prostě spolu baví jako lidé, nikoli jako politici a také se baví o nějakých politických perspektivách."

Šéf Unie svobody DEU a ministr spravedlnosti Pavel Němec nám potvrdil, že Kořistka mu o úplatku řekl už před několika dny. Radiožurnál se zajímal, proč o tom Němec neinformoval veřejnost okamžitě? "Protože se jedná o trestný čin. Bohužel zatím nejsou žádné důkazy a o takových důkazech nevím. Pochopitelně budu žádat, aby věc byla velmi pečlivě prošetřena a věřím, že se nějaké důkazy najdou. Nicméně v této chvíli o nich nemám žádnou informaci. Toto je politická kauza a jako politickou kauzu jsme se ji dohodli projednat na poslaneckém klubu Unie svobody," odpověděl Němec.

Aféra mohla mít vliv na termín hlasování o důvěře vládě. Odložení hlasování zvažoval předseda sněmovny Lubomír Zaorálek.Kabinet Stanislava Grosse nakonec požádá Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry podle původního plánu v úterý 24. srpna. Po večerní schůzce šéfů stran vládní koalice to v pátek řekl předseda vlády.

Milan Kopp, Milada Richterová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme