Nudismus z hlediska sexuologa

23. srpen 2004
Vaše téma

Nudismus je ve většině evropských zemích běžným jevem a pokud se nudisté pohybují na speciálních nudistických plážích, není trestný. Zákon těmto lidem nebrání svléci se a slunci vystavit celé tělo. V otázkách nudistických pláží spíš lidé řeší otázku estetickou a etickou, shodují se odborníci. Jsou lidé, kteří svlečené lidi na nudistických plážích odsuzují, druzí je tolerují, jiní nudismus vyhledávají. Pro někoho je to samozřejmé, pro jiného provokující, říká sexuolog Petr Weiss.

Weiss: Nelze tady absolutizovat, vždycky to, co vyhovuje člověku, ať se podle toho chová, pokud ovšem neomezuje ostatní.

První oficiální pláž pro naháče vznikla nedaleko Berlína před 80 lety. Patrně proto se nudismu v německých zemích daří, ale v poslední době se objevují i problémy. Lidé ze západního Německa ho více odsuzují a ti z východu zase vyhledávají. V Čechách se nudismu docela daří.

Weiss: Určitě to souvisí s liberálností naší populace a liberalizací sexuálních postojů obyvatelstva. U nás jsou tyto postoje extrémně tolerantní vůči všem sexuálním otázkám, vůči nahotě. Předpokládáme, že u nás se hlásí k jakékoli církvi nejméně obyvatel na světě a my víme, že náboženské přesvědčení je největším regulativem v postoji k sexuálním otázkám a nahotě.

Profesor Weiss na otázku, zda je nudismus z hlediska sexuologického hlediska vhodný uvádí.

Weiss: V některých zemích Afriky, kde chodí ženy celý den nahé, nejsou muži často schopní se sexuálně vzrušit. Večer je nahá žena zvykem a ne něčím výjimečným. Proto potřebují tance, požívání různých psychoaktivních látek, slavnosti, aby byli vzrušení a mohli se pohlavně stýkat. Z hlediska sexuologického není nahota příliš sexuálním podnětem, naopak dívčí stud je podstatně účinnější.

Pod pojmem nudismus by se tedy hned neměl hledat sex a erotika.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu