Tipy na Silvestra a Nový rok: Silvestrovské oslavy v divadle i se sportem

30. prosinec 2013

Kde strávit poslední den v roce a kam zamířit na Nový rok? Zkuste třeba navštívit půvabný zámek Hrubý Rohozec. Zábava bude i v pražských divadlech, která chystají silvestrovská představení. Na Nový rok můžete pozorovat velkolepý ohňostroj nad Prahou a také vyšlápnout s turisty na Ještěd. Hodně štěstí v roce 2014!

Komnaty renesančního zámku v Lysicích na Blanensku provonělo cukroví a jehličí
Správa zámku pro turisty připravila na 31. prosince speciální vánoční prohlídku. Cílem je ukázat, jak se kdysi slavilo narození Ježíška na šlechtických sídlech. V komnatách jsou vystaveny vazby z jehličí nebo historický papírový betlém. V zámecké kapli je vánoční stromek a kolébka s jezulátkem. Památkáři příchozím rozdají vánoční recepty ze zámecké kuchařky z roku 1780. Kulináři si mohou odnést recept na kapra namodro nebo mandlové obloučky.


Zobrazit tipy na Silvestra a Nový rok na větší mapě

Speciální prohlídky na zámku Hrubý Rohozec se konají až do Nového roku
Zámek Hrubý Rohozec u Turnova na Semilsku nabízí až do Nového roku speciální prohlídky vánočně vyzdobených interiérů, které zavedou turisty do doby, kdy tu Vánoce slavili poslední majitelé ze šlechtického rodu Des Fours-Walderode. Každoročně prohlídky nabízejí návštěvníkům nějakou novinku, letos je to návštěva místnosti pro služebnictvo. Zámek Hrubý Rohozec je zajímavý tím, že v něm lze najít nejen nábytek, ale i stavební pozůstatky všech slohů – má středověkou věž a vstupní portál, renesanční arkády v nádvoří, barokně zdobenou kapli nebo novogotickou výmalbu v jídelně.

Oslavy osmisetleté historie hradu Veveří
Hrad Veveří oslaví své narozeniny v úterý 31. prosince, protože uplyne přesně 800 let od doby, kdy se Veveří poprvé připomíná v písemných pramenech. V prostorách takzvaného Příhrádku budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si část výstavy věnované právě osmisetleté historii hradu. K poslechu bude hrát a zpívat známá brněnská kapela Gajdoši a pro zahřátí bude v hradní vinotéce nabízeno svařené víno a horká medovina. Návštěvníci také budou moci ochutnat chlebové placky s nejrůznějšími náplněmi z polní pekárny.

Tradiční hokejové utkání v Telči
Po řadu let je pro obyvatele Telče neodmyslitelnou součástí posledního dne v roce tradiční hokejové utkání mezi mužstvy organizátorů festivalu Prázdniny v Telči a herců divadla Sklep. Týmy Urlaup Bruins a Sklepovští sršáni se proti sobě postaví na Silvestra od 14 hodin na zimním stadiónu.

Čtěte také

Fotbalové derby internacionálů pražských S
A na fotbal můžete 31. prosince vyrazit také na stadión Slavie do pražského Edenu. Odehraje se tam silvestrovské fotbalové derby internacionálů Sparty a Slavie. V 11.15 se představí hráči nad 45 let a ve 12.15 hráči nad 35 let.

Silvestrovské ohňostroje v Trutnově a v Litomyšli
Za ohňostrojem můžete 31. prosince do Trutnova. Nebe nad městem se rozzáří už ve 23.45. Dětský silvestrovský ohňostroj se chystá na poslední den v roce také v Litomyšli.

Silvestrovská plavba po řece Doubravě na Chrudimsku
V Ronově nad Doubravou na Chrudimsku můžete přijít fandit vodákům. V úterý ve 13 hodin tam startuje silvestrovská plavba. Vodáci sjedou Doubravu poslední den v roce.

Oblastní galerie v Liberci se 31. prosince otevře naposledy v Liebiegově zámečku
Po 60 letech ji čeká stěhování do nových prostor. Od února bude působit v zrekonstruované budově někdejších městských lázní.

Vydejte se na tradiční silvestrovský výstup na Javořici u Řásné na Jihlavsku
Setkání na vrcholu bude od 12 do 15 hodin. Turistického pochodu na nejvyšší vrch Českomoravské vrchoviny se obvykle účastní několik tisíc lidí.

Oslava Silvestra v boskovickém kině
Silvestr můžete oslavit třeba v letním kině v Boskovicích na Blanensku. Akce začíná v 17 hodin.

Tradiční Guláš párty v Kyjově na Hodonínsku
Guláš párty aneb rozloučení se starým rokem, na kterém představitelé radnice už počtrnácté rozdají až 700 porcí guláše, najdete v úterý v Kyjově na Hodonínsku. Guláš párty začíná na náměstí v 16 hodin.

Čtěte také

Moravští otužilci se s rokem 2013 rozloučí v Olomouci
I když třeba nejste příliš otužilí, nenechte si v úterý od 14 hodin ujít tradiční otužileckou show v Olomouci u lávky u tenisu. Plavci z celé Moravy se tak rozloučí s koncem roku.

Silvestrovská komedie Testosteron v libereckém divadle F. X. Šaldy
Že být mužem není vůbec legrace, to se v silvestrovském podání dozvíte 31. prosince v libereckém Divadle F. X. Šaldy. A protože divadelníci stáli o to, aby se smálo co nejvíc lidí, budou hrát představení hned dvakrát (ve 14.30 a 18.30). Testosteron je temperamentní a místy šokující polská komedie plná vtipných dialogů. Jak být citlivý a oduševnělý člověk, když jsem biologickým samcem poháněným hormony? Jak „mužsky“ milovat a neubližovat? Opravdu muži častěji zneužívají ženy? A co když je to úplně obráceně? Autor ve své skvělé komedii sáhl do živého masa mužské existence a bavit se může několik generací od 15 let výš.

Některá pražská divadla oslaví konec roku komediemi
Konec roku bývá spojen se zábavou a tradičně tomu vycházejí vstříc i divadla, která hrají i na Silvestra. Nabízejí především komedie. V den, kdy ostražitost uměleckých šéfů upadá, využívají herci akcí na jevišti k tomu, aby překvapili a pobavili své kolegy i diváky. Například pražské Divadlo ABC 31. prosince uvede dvě představení úspěšné inscenace Pan Kaplan má třídu rád s Oldřichem Víznerem v titulní roli. Divadlo Na zábradlí zařadilo silvestrovský projekt s podtitulem Slavíme starý rok: Buržoazie. Má být bizarním dostaveníčkem příslušníků „high society“, ve kterém morálka, pravidla a bonton dostávají na frak.

Čtěte také

Silvestrovská představení uvedou i další pražská divadla
Hlediště pražského Divadla Rokoko ožije dvěma reprízami prvního divadelního uvedení kultovního seriálu BBC Kancl, zatímco Divadlo v Dlouhé se s letošním publikem rozloučí inscenací Gogolových Hráčů. Švandovo divadlo nabídne silvestrovským divákům odpoledne a večer projekt smíchovské scény nazvaný Cry Baby Cry. Pětice hereček se v něm pokouší pod vedením profesionálního kouče zjistit, jak změnit své životy.

Poslední den roku bude rušno i na muzikálových scénách
V pražském Kalichu uvedou projekt Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové Mauglí. Divadlo Broadway odpoledne odehraje Ledeckého Vánoční zázrak.

Další silvestrovská divadelní představení
Pražské Studio Dva připravilo na odpoledne a večer inscenaci hry Patrika Hartla Hlava v písku s Ivanou Chýlkovou, Janem Potměšilem a Janou Strykovou. V Divadle U hasičů bude komedie Dva na kanapi. Divadlo Radka Brzobohatého nabídne po poledni a vpodvečer inscenaci beze slov Tančírna. Divadlo Palace komedii s názvem Jo, není to jednoduché s Jiřím Langmajerem v hlavní roli a Divadlo na Jezerce inscenaci ze života obkladačů dlaždiček v režii Jana Hřebejka nazvanou Práskni do bot.

Silvestr v Národním divadle, Stavovském divadle a ve Státní opeře
V historické budově Národního divadla se na Silvestra otevře opona při repríze Strakonického dudáka v režii Jana Antonína Pitínského. Nová scéna Národního divadla uvede Legendy magické Prahy, Stavovské divadlo odpoledne Jedenácté přikázání a Státní opera tradiční silvestrovskou noc. V té nabídne jako každým rokem Straussova Netopýra, po kterém publikum vyzve k tanci na jevišti za doprovodu swingu.

Čtěte také

Navštivte na Nový rok ekumenickou bohoslužbu v Praze
Uskuteční se v 18 hodin v kostele sv. Karla Boromejského v Praze 1. Zazní písně v podání Hostivického pěveckého sboru. Slavnosti se zúčastní představitelé křesťanských církví a židovských obcí.

Velký novoroční ohňostroj v Praze
Praha uvidí velkolepý ohňostroj nad Letnou. 1. ledna začíná v 18 hodin a jednu minutu.

Rok 2014 můžete přivítat na Velkém náměstí v Hradci Králové
Program začne promítáním Kinožurnálu Hradec Králové 2013. V 18 hodin vypukne novoroční ohňostroj. Akce začíná 1. ledna v 16 hodin.

Na novoroční ohňostroj se chystají také v České Skalici na Náchodsku
Komponovaný ohňostroj s hudbou začíná na Husově náměstí v 18 hodin.

Koupání otužilců a ohňostroj ve Strakonicích
U lávky přes Otavu ve Strakonicích začíná na Nový rok v 16 hodin koupání otužilců v řece Otavě. V 18 hodin vypukne ohňostroj.

Mechanický betlém na Vsetínsku
Novoroční výlet si můžete zpestřit prohlídkou mechanického betlému v Horní Lidči na Vsetínsku. Dílo českých a slovenských řezbářů vzniklo před dvěma lety a těší se stále většímu zájmu návštěvníků. Nabízí stovky pohyblivých figur a modely památek z obou stran hranice. Betlém je určen dětem. Uvidí například jeskyňky s poustevníkem nebo vodopád.

Tradiční novoroční výstup na Ještěd
Jedná se už o 39. ročník této akce. Loni se čtyřkilometrového výstupu zúčastnilo téměř 1400 turistů. Vyráží se z konečné tramvaje MHD v Horním Hanychově.

Čtěte také

Novoroční koncert klavírního tria v Brně
V brněnském Besedním domě si 1. ledna od 17 hodin můžete vyslechnout novoroční koncert Moravského klavírního tria. Stokoruna z každé vstupenky bude věnována Sdružení pěstounských rodin. Více na www.novorocnikoncert.cz.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio