Osobní auto z Lega

30. prosinec 2013

Dvojici technických nadšenců se povedl zajímavý až kuriózní kousek - postavili funkční dvoumístné osobní auto ve stylu dvacátých let, které se skládá téměř výhradně z kostek stavebnice Lego.

Auto pohání originální pístový motor na stlačený vzduch, přičemž dokonce i ten je vyroben z kostek Lega. Motor sestává ze 4 kruhových sekcí za sebou a dohromady v něm koordinovaně pracuje 256 malých pístů, radiálně obklopujících jeho hlavní vodorovnou osu. Na stavbu vozu bylo zapotřebí zhruba 500 tisíc kostek a celý postup jeho výroby včetně návrhu si vyžádal asi 20 měsíců práce a přes 22 tisíc dolarů investic. Toto technické zadání autoři nazvali “Super Awesome Micro Project”.

<p><iframe width="610" height="343" src="//www.youtube.com/embed/_ObE4_nMCjE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Auto má samozřejmě poměrně citelné omezení výkonu dané křehkostí konstrukce tak, aby se kostičky Lega tvořící motor nerozletěly nebo příliš nepřehřály a nezdeformovaly. Jeho maximální rychlost tak činí méně než 30 kilometrů v hodině. Pouze některé součástky nepocházejí z Lega - zejména kola, pneumatiky a měřící přístroje (ciferníky). Rumunský konstruktér Raul Oaida nedávno svůj vůz přivezl do australského města Melbourne, kde ho zkouší na běžných silnicích. Auto sice doznalo během přepravy jisté úhony, avšak konstruktérovi se povedlo jej opravit.

Zdroje: Super Awesome Micro Project, CNet, Engadget, ExtremeTech, Interesting Engineering, BBC, Youtube 1, Youtube 2, Technology Blog, Mashable

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio