Helma není všelék, ale pomůže, radí náčelník Horské služby ČR

Lyžaři si zatím na horách v Česku příliš neužili, potvrdil náčelník Horské služby České republiky Jiří Brožek v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným. Jakých chyb se lyžaři na svazích nejčastěji dopouštějí?

Když potká lyžaře bez helmy, pomyslí si, že riskuje. „Když ho někdo srazí, podsekne mu nohy, dotyčný to nečeká a padá,“ popisuje Jiří Brožek. V takové chvíli je tělo jako hadrová panenka a nakonec dojde k úderu do hlavy. Jak Jiří Brožek připomíná, při špatném počasí je v helmě příjemněji než v jakékoliv čepici.

Helma podle něj není všelék, ale u mnoha úrazů pomůže. „Kdyby Michael Schumacher neměl helmu, byl by pravděpodobně mrtvý,“ připomíná mediálně sledovanou nehodu závodníka formule 1, který se zranil při lyžování ve francouzských Alpách.

Čtěte také

Jiří Brožek navíc poznamenává, že lituje své kolegy. Mají to těžké, protože musejí zdůvodňovat a vysvětlovat, co se vlastně stalo. „Je to nepříjemné,“ uznává.

Náčelník Jiří Brožek ve vysílání mimo jiné představil mobilní aplikaci Horské služby ČR, která byla oceněna v soutěži WebTop 100. Jak vám pomůže, když se na horách dostanete do úzkých? Nejen to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio