Tomáš Halík: Jakmile se začne mluvit o Bohu, skončí to církevními restitucemi

Třetí lednový den bychom si měli připomínat jako den zemřelých předsevzetí. Málokdy totiž naše novoroční rozhodnutí přežijí druhý den. To alespoň tvrdí katolický kněz Tomáš Halík, host Radiožurnálu a moderátora Jana Pokorného.

Ve vysílání Radiožurnálu zmínil vyprázdnění svátků. „Z Velikonoc zůstaly kraslice, ze svátku zemřelých se stává maškarní průvod příšer a z adventu bláznění v supermarketech,“ poznamenává s tím, že lidé se tak připravují o duchovní smysl svátků. Pak přichází konec roku a oslavy. „Možná lidé přehlušují úzkost právě tím křečovitým veselím,“ uvažuje.

A jak tedy tráví konec roku Tomáš Halík? „Snažím se projít své diáře,“ odpovídá s tím, že právě v tom vidí rozdíl mezi lidmi věřícími a nevěřícími. Ti věřící podle něj chápou život jako dialog.

Čtěte také

Víra je podle Tomáše Halíka typ inteligence. „Říkám lidem, že by měli rozvíjet schopnost číst knihu přírody a vlastního života jako text, ve kterém je třeba všímat si toho, co je napsáno mezi řádky,“ říká. Může jít o dialog s hlubším smyslem života i s Bohem. „Můžeme tomu dát různé názvy. Nejde o hovor, který se točí okolo sebe sama,“ připomíná.

Proč kritizuje zákon o přímé volbě prezidenta? Jak se vyjadřuje k diskuzi o církevních restitucích? A v čem ho inspiruje papež František? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio