Dvě třetiny nehod s více než jednou promile alkoholu

30. prosinec 2014

Od počátku roku se stalo takřka čtyři a půl tisíce nehod, při kterých hrál svoji roli alkohol. Vyžádaly si na čtyřicet lidských životů. Alkohol pak k závěru roku neodmyslitelně patří. Nepatří už ovšem za volant. Riziko nehody totiž s počtem vypitých skleniček výrazně roste.

U nás je nulová tolerance alkoholu za volantem. Toho jsou si řidiči zpravidla vědomi. „Před řízením nepiju, když řídím, tak celý den nepiju. Alkohol za volant nepatří. Vždycky jsem si byl jistý, že alkohol nemám.“ Pak je ale otázka, kde se berou tisíce opilců, kteří na našich silnicích bourají.

„Překvapují mě výše hladin alkoholu u řidičů, kteří jsou zadrženi, způsobí dopravní nehodu, protože dřív to bylo okolo jedné, jedné a půl promile. Dneska se setkáme s řidiči, kteří usedají za volant a mají těžký stupeň opilosti – okolo dvou a půl promile alkoholu v krvi,“ konstatuje soudní znalec doktor Michal Beran.

Čtěte také

Nelichotivý stav bourajících opilých řidičů potvrzuje i šéf dopravní policie Tomáš Lerch. „Více jak polovina dopravních nehod byla v případě, kdy byla zjištěna hladina alkoholu více než jedna a půl promile. Více než dvě třetiny dopravních nehod byla s hladinou nad jedno promile alkoholu v krvi.“

Ačkoliv od nehody, zvláště té vážnější, zpravidla uplyne nějaký ten čas, spoléhat na to, že stihne viník nehody alespoň trochu vystřízlivět, nejde. „To se potom vypočítá zpětně. Víme o tom, že alkohol se odbourává rychlostí 0,12 až 0,2 gramu na kilogram alkoholu za hodinu. Čili lze se potom z výsledku odběru dopočítat zpětně na dobu dopravní nehody,“ vysvětluje Michal Beran.

Za člověka ve stavu opilosti se obecně považuje ten, kdo má v krvi více než 0,8 promile. Do té doby je to mírná opilost. Nad 1,5 promile už se jedná o těžkou opilost. A v takovém stavu usednout za volant je doslova hazard. Od hranice 1,5 promile alkoholu v krvi můžeme říci, že je řidič 22krát nebezpečnější než jeho střízlivý kolega,“ varuje Roman Budský z Besipu. 1,5 promile, které u nás není u bourajících výjimkou, pak doslova zabíjí. Při těchto dopravních nehodách umírá až 200krát více lidí, než při nehodách zaviněných střízlivým řidičem,“ říká Roman Budský.

Čtěte také

Je jasné, že za alkohol za volantem nám hrozí trest. V případě opilosti, tedy paragrafovou mluvou řečeno, když řídíme ve stavu vylučujícím způsobilost, je to pokuta až 50 tisíc korun a dva roky zákazu řízení. V případě nehody nám pak hrozí vězení bez ohledu na to, zda byl někdo zraněn. „Pokud se řidič dopustí takzvané kvalifikované skutkové podstaty trestného činu, kdy způsobí dopravní nehodu nebo řídí hromadný dopravní prostředek, je tam sazba šest měsíců až tři roky odnětí svobody,“ varuje Michal Židův z Ministerstva dopravy. Měli bychom tedy zvážit, zda nám nějaká ta sklenička na oslavu příchodu nového roku stojí za to.

autor: pgj
Spustit audio