Liberecký kraj se letos konečně dočká mezinárodního tahu do Německa. Finišují také opravy po povodních

2. leden 2014

Dokončení posledního úseku mezinárodního tahu z Liberce do Německa a Polska nebo konec oprav po povodních Heřmanicích. Na to všechno se letos mohou těšit řidiči na Liberecku. V Chrastavě navíc dělníci opraví další úsek pobřežních zdí, které zničila katastrofální povodeň v roce 2010.

„To bylo hrozný, my jsme měli kapři na silnici.Támhle ze záclonárny, tam je přehrada, to přeteklo, té škváry, okolo sousedi pryč dlažby, garáže,“ vzpomínala paní Libuše na hrůzy, které přinesla lidem v Chrastavě povodeň v roce 2010.

Teď už městu podle ní chybí jen málo, aby vypadalo jako před povodní. Až se opraví silnice u nádraží a dokončí tah na Frýdlant, nebude už důvod na žádné stížnosti.

„Jeho dvě etapy jsou už hotové a na třetí etapu získal Liberecký kraj příslib peněz“, informuje starosta Chrastavy Michael Canov z hnutí Starostové pro Liberecký kraj, podle kterého by se mělo letos se stavbou přeložky začít.

Už jen pár měsíců a skončí trápení lidí z Bílého Kostela nad Nisou a Grabštejna, kteří se museli dočasně smířit s průjezdem kamionů. Sousední Sasko a Polsko totiž otevřely své úseky nového mezinárodního tahu už loni, na českém úseku se práce kvůli problémům s restituentkou a později i kvůli překládání elektrického vedení zdržely, vysvětluje starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

„Cesta z Hrádku nad Nisou do Liberce trvala nějakou dobu, teď je to delší, když potkáte v serpentinách na Grabštejně kamion, tak dřív než v Bílém Kostele ho nepředjedete, takže pro nás pro Hrádečáky se cestování do Liberce zhoršilo.“ komentuje současnou dopravní situaci Horinka.

V jarních měsících už ale bude podle starosty líp, protože jakmile začne po zimě opět pracovat obalovna drtě, budou moct cestáři moderní asfaltku dokončit a kamionová doprava se přesune mimo vesnice.

Dopravní značení, práce na silnici

Na kompletní dokončení oprav silnice se těší i lidé v Heřmanicích, kde pokračuje obnova po povodních. Teď je opravovaná cesta provizorně v provozu-řidiči ale jezdí po betonovém podkladu nebo vyfrézované vrstvě. Na jaře dělníci dodělají asfaltový povrch a taky dokončí výstavbu pobřežních zdí.

Jak připomíná starosta Vladimír Stříbrný z hnutí Starostové pro Liberecký kraj, ve vesnici mají radost z kompletně opraveného koryta Olešky.

„Tou úpravou koryta došlo k zvýšení kapacity,mělo by nás ochránit před padesátiletou vodou a místy před stoletou vodu,“ věří Stříbrný.

Obnova po povodních skončí v Heřmanicích letos v létě a lidé si oddechnou - zejména od hluku ze stavebních strojů a špíny. „Prachu je tady hodně, až moc, ale musíme to vydržet, až to bude, tak to bude zase krásné,“ těší se na opravenou vesnici prodavačka v místním obchodě, které ale desítky dělníků pracujících na obnově pobřežních zdí a silnice ekonomicky pomohli - kupují si u ní totiž obědy a svačiny.

Spustit audio