Jitka má horší hospodářské výsledky

24. srpen 2004

Tržby bavlnářské akciové společnosti Jitka v pololetí dosáhly 368 milionů korun, což v meziročním srovnání znamená pokles o zhruba šest procent. Podle předběžných výsledků firma za pololetí nevytvořila zisk.

Ekonomický ředitel společnosti Radek Kozák označil za hlavní příčinu pokračující snižování poptávky po denimových tkaninách. Loni se ze stejných důvodů tržby textilky propadly o 20 procent na 700 milionů korun. Pokles tržeb nyní způsobilo i snížení cen, k němuž musela firma přistoupit kvůli dovozu levných tkanin a konfekce především z asijských zemí. Do hospodaření společnosti se negativně promítly i vyšší ceny surovin, tepelné a elektrické energie a v důsledku zvýšené investiční činnosti v předchozích letech i nárůst odpisů. "Finanční situace společnosti však zůstává velmi dobrá; přispěla tomu i úsporná opatření přijatá v loňském roce," zdůraznil Kozák. Jitka asi 70 procent produkce vyváží. V souvislosti s tím firma za pololetí investovala zhruba 35 milionů korun především do úpravárenských technologií.

A.s. Jitka Jindřichův Hradec, jež vyrábí také tkaniny na profesní a ochranné ošacení, tkaniny ve speciálních úpravách a lůžkoviny, má 740 zaměstnanců. Její základní kapitál je 568,9 milionu korun. Většinovým akcionářem je SPGroup.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio