Google proniká do světa robotů

7. leden 2014

Firmu Google si spojujeme zejména s rozvojem a technologickými inovacemi webu a internetu obecně. V poslední době však rozšiřuje pole své působnosti i do sfér jako jsou robotika, rozšířená realita či tzv. internet věcí.

Firma Google během posledního půl roku v tichosti skoupila sedm důležitých společností, které vyrábějí roboty či jejich různé komponenty. Jde např. o firmu Boston Dynamics, která vyvíjí nejlepší kráčející roboty na světě. Její prototypy jsou buď podobné zvířatům (BigDog, Cheetah, WildCat), či lidem (ATLAS, Petman). Firma Boston Dynamics byla přitom doposud zaměřena výrazně “armádním” způsobem, když reagovala zejména na podněty vládní vojensko-výzkumné agentury DARPA.

Další důležitou firmou na poli robotiky je např. japonský Schaft, jehož robot zazářil jako záchranář při prestižní soutěži DARPA Robotics Challenge. Splnil všech 8 hlavních záchranářských úkolů a získal s velkým náskokem nejvyšší počet bodů (27 z 32). V portfoliu zakoupených firem jsou dále výrobci robotických paží a drapáků Meka a Redwood Robotics, výrobce pokročilých podvozků Holomni a dále společnost Bot and Dolly, která se nedávno proslavila svým nasazením robotických kamerových systémů při natáčení trojrozměrného filmu “Gravity”. A dále podobná firma Industrial perception vyvíjející různé senzory.

V čele tohoto zjevně významného strategického manévru stanul Andy Rubin, osvědčený technologický hybatel a manažer, který u Googlu nedávno vedl rozvoj operačního systému Android, určeného zejména pro chytré mobilní telefony a tablety.

Samozřejmě se vynořuje otázka, k čemu bude asi Google potřebovat takovou potenciální “armádu robotů”. Přirozeným vysvětlením je fakt, že v této oblasti se očekává velký boom v oblasti dat a softwaru. Robotická zařízení budou postupně stále více přebírat různé úkoly z reálného světa a za tímto účelem budou získávat i využívat mnoho dat z této oblasti. A všude tam, kde jsou “velká data”, tzv. big data, tam chce být i Google. To koneckonců nedávno Google prokázal i svým vývojem mobilního prostředku rozšířené reality, brýlí Google Glass, a také vývojem automatických aut bez řidiče. Dalším zajímavým momentem bude synergický, tedy vzájemně se podporující účinek všech těchto komponent v rámci technologického portfolia firmy Google.

Zdroje: Before It´s News, New York Times, ExtremeTech, BBC, NBC,

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio