First, nebo last minute? Vybírali jsme zájezd s rodinou z Českých Budějovic

3. leden 2014
Šetřete s námi

O Češích se říká, že jsou slevový národ. Platí to i při výběru dovolené. V takové chvíli většina z nás nějakou formu slevy očekává.

Naše českobudějovická rodina, kterou sledujeme, je velmi aktivní. Kvůli zážitkům a zdraví se snaží vyjet na dovolenou dvakrát do roka. A to i přesto, že je Markéta na rodičovské dovolené.

„Jezdíme k moři. Letní dovolenou většinou řešíme formou last minute,“ vysvětluje Markéta. Bezkonkurenčně nejlevnější jsou zájezdy označované jako super last minute. Slevy ve výši 40 až 60 % z ceny však najdeme nejdříve dva dny před odjezdem. Jejich nevýhodou je, že musíme být absolutně flexibilní, a to nejen časově, ale i co do představy o zájezdu.

Čtěte také

Dovolené na poslední chvíli často pořídíte i měsíc před termínem a mívají podobnou cenu jako zájezdy first minute, neboli s velkým předstihem. Můžete se dočkat slevy okolo 30 %.

Je vás víc? Na last minute zapomeňte

Ty jsou podle šéfredaktorky časopisu Maminka výhodné, když máte jasnou představu nebo specifické požadavky: „Pokud máte početnější rodinu, při objednávání zájezdu na poslední chvíli nedostanete třeba potřebný počet sedadel v letadle.“

„Sledovali jsme ceny zájezdů prodávaných s předstihem, ale zatím se nám vyplatilo počkat a koupit až na poslední chvíli,“ shrnuje Mirek. Dovolená na poslední chvíli je výhodná také kvůli případným změnám, například onemocnění v rodině.

Podle šéfredaktora serveru Měšec.cz Dalibora Chvátala je dobré myslet na pojištění zájezdu: „Pokud máte pojištění, je třeba zjistit výjimky a výluky.“ Může se vám totiž klidně stát, že pojišťovně se bude zdát naprosto v pořádku, když živitel zůstane doma, zatímco zbytek rodiny odjede na dovolenou.

Čtěte také

Slevy pro děti neplatí vždy

Při rodinné dovolené je dobré sledovat také slevy pro děti. Do dvou let věku mají obvykle zdarma letenku a hotely vyžadují jen symbolický poplatek. Sníženou taxu v dopravě i ubytování pak mají děti do 12 let. Výhodnější sazby pro děti mají obvykle mimoevropské destinace.

Ale pozor, pokud jede jen jeden dospělý, cestovní kanceláře většinou vyžadují, aby dítě platilo taxu jako druhý dospělý. Dětské slevy často odpadají také u last nebo super last minute dovolených. S plnou sazbou za děti se tak snadno dostanete na plnou cenu zájezdu.

autor: zvl
Spustit audio