Oslabením koruny jsme zachránili až 35 tisíc pracovních míst, říká guvernér ČNB

Nedávné oslabení koruny ze strany ČNB vyvolalo vlnu kritiky. V odborných kruzích – konkrétně ve vydavatelství FinancialTimes Group – byly reakce jiné a guvernér ČNB za svůj postup získal ocenění Guvernér centrální banky v Evropě pro rok 2014. Co by nám hrozilo bez intervence? A rozhýbala se už česká ekonomika? Na to se Helena Šulcová ptala guvernéra České národní banky Miroslava Singera.

Za jeho roli v oslabení koruny mu především spotřebitelé dlouho nemohli přijít na jméno a varování před prudkým zdražováním byla na denním pořádku. „Ceny přitom letos porostou druhým nejnižším tempem za deset let,“ upozorňuje guvernér ČNB Miroslav Singer v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

Čtěte také

„Kdybychom neoslabili korunu, hrozilo by klesání cen – což by mělo negativní vliv na firmy, na množství pracovních míst a na příjmy do státního rozpočtu,“ vysvětluje, co Českou národní banku k intervenci vedlo. „Podle našich propočtů jsme zachránili až 35 tisíc pracovních míst a řádově jedno procento na HDP.“

Jedním z hlavních důvodů, kterým zástupci ČNB svou intervenci v neprospěch koruny vysvětlovali, byla neochota domácností a firem utrácet. „Pokud jde o budoucnost, jsou lidé skeptičtí,“ podotýká Miroslav Singer. „V situaci, kdy neustále klesají ceny, navíc vyděláváte tehdy, sedíte-li na penězích a neutrácíte je.“

I proto podle něj bylo nutné sáhnout k oslabení koruny. Jaké konkrétní důsledky s sebou intervence ČNB přinesla, se však podle něj ukáže až v průběhu února a března.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio