Maturitu by neměl mít každý, tvrdí kandidát na ministra školství Marcel Chládek

V minulosti kritizoval třeba státní maturity. Jaký z něj bude ministr školství? Hostem Heleny Šulcové ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ve středu byl senátor za ČSSD Marcel Chládek, který by měl resort školství v budoucí vládě řídit. „Kritikem státních maturit jsem dodnes. A mrzí mě, že mi historie dala za pravdu,“ říká.

Státní maturitu jako takovou rušit nechce. Souhlasí totiž s jejím principem, ale zároveň zdůrazňuje: „Její stávající provedení je velice nešťastné – předražené, zbytečně administrativně náročné a nefunkční. Jedním z mých prvních kroků proto bude audit státních maturit, a to i audit procesní.“

Čtěte také

Pro studenty samotné se při poslední státní maturitě ukázala být největším kamenem úrazu matematika. Propadla v ní celá pětina z nich. „Chceme-li mít povinnou státní maturitu z matematiky, musíme nejprve kompletně změnit systém výuky tohoto předmětu, a to už od základní školy,“ říká k tomu Marcel Chládek.

Nejde o jediný problém, který v současném systému maturit spatřuje. „Dnes se dává maturita každému. A systém je nastaven tak, že maturitu musí mít každý, ať už chcete dělat mistra nebo třeba podnikat jako kominík,“ upozorňuje.

Čtěte také

„Náš recept zní: na učebních oborech, kde to není nutné, by maturita neměla být povinná,“ navrhuje s tím, že by se tak podle něj podařilo překlenout jedno z hlavních úskalí státních maturit, kdy se hledá jediná úroveň hodnocení pro všechny. „Nemůžete totiž srovnávat nesrovnatelné, nemůžete tedy srovnávat studenta s gymnázia se studentem odborné školy nebo učiliště,“ je přesvědčen Marcel Chládek.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio