Nejlepší filmy roku 2013

9. leden 2014

Čajovna přináší anketu o nejlepších filmech uplynulého roku. Přispěly do ní různorodě orientované osobnosti, které sledují aktuální kinematografii. Anketa má sloužit především jako inspirace a soubor doporučení na zajímavé tituly, které by jinak mohly zůstat opomenuté.

Anketu (obsahující krátké rozhovory o všech zvolených filmech) vysíláme v pořadu Čajovna na Vltavě, a to 9. ledna 2014 od 19 hodin. Zúčastnili se jí filmoví kritici Alena Prokopová a Vojtěch Rynda, programová ředitelka Jednoho světa Hana Kulhánková, člen Moviezone.cz týmu Václav Rybář, dramaturgyně experimentální sekce jihlavského dokumentárního festivalu a ředitelka nakladatelství AMU Andrea Slováková, filmový pedagog Radim Valak a filmař a dramaturg Fresh Film Festu Michal Hogenauer. E-mailem pak Jakub Felcman, ředitel festivalu Ostrava Kamera Oko.

Přehled hlasujících a jejich volby najdete v přepisu níže, podrobnější argumentaci pak v audio podobě pořadu – záznam bude zde k dispozici den po odvysílání.

02809657.jpeg

Alena Prokopová:Gravitace (Alfonso Cuarón) Rozkoš v oblacích (Pedro Almodóvar) Nespoutaný Django (Quentin Tarantino)

a z české tvorby:Hořící keř (r. Agnieszka Holland)Jako nikdy (r. Zdeněk Tyc)Nepravděpodobná romance (r. Ivan Vojnár)

Hana Kulhánková:

The Act of Killing (r. Joshua Oppenheimer) Punkový syndrom (r. Jukka Kärkkäinen, Jani-Petteri Passi) - film je dostupný ve videotéce Promítej i ty!Život Adéle (r. Abdelatif Kechiche)

Václav Rybář:

Rivalové (r. Ron Howard)Nespoutaný Django (Quentin Tarantino)Gravitace (Alfonso Cuarón)

Z evropské tvorby: Hon (r. Thomas Vinterberg)Z české tvorby: Hořící keř a Čtyřlístek

Andrea Slováková

Strom života (r. Jacques Perconte)Čapatý Ján (r. M. Hájová a P. Šprinc, film můžete shlédnout i stáhnout zde)Exterior Extended (r. Siegfried Alexander Fruhauf)

Radim Valak

Rozkoš (r. Jitka Rudolfová)Nepravděpodobná romance (r. Ivan Vojnár)Vlk z Wall Street (r. Martin Scorsese)

03021354.jpeg

Michal Hogenauer

Upstream Color (r. Shane Carruth)Leviathan (Lucien Castaing-Taylor and Véréna Paravel)The Strange Little Cat (Ramon Zürcher)

a seriály: The Southcliffe (r. Sean Durkin), The Killing a The House of Cards

Vojtěch Rynda:

Post Tenebras Lux (r. Carlos Reygadas)Gravitace (r. Alfonso Cuarón)Elysium (r. Neill Blomkamp)Klauni (r. V. Tauš)Show! (r. Bohdan Bláhovec)

Jakub Felcman:

Když se večer snáší na Bukurešť aneb Metabolismus (Corneliu Porumboiu, Rumunsko, Francie, 2013)Jimmy P. ( Arnaud Desplechin, Francie, USA 2013)Dlouhý a šťastný život, Dolgaja ščastlivaja žizň (Boris Chlebnikov, Rusko 2013)Only Lovers Left Alive (Jim Jarmusch, Velká Británie, Německo 2013)Venuše v kožichu, Venus à la fourrure (Roman Polanski, Francie 2013)Inside Llewyn Davis (Joel Coen, Ethan Coen, USA, Francie 2013)Borgman (Alex van Warmerdam, Nizozemsko, 2013)

A tři „bonusy“ Jakuba Felcmana: Her (Spike Jonze, USA 2013)Wrong Cops (Quentin Dupieux, USA, Francie 2013)Nepravděpodobná romance (Ivan Vojnár, Česká republika, 2013 - coby nejlepší český film letošního roku)

P. S. k „pravidlům”: Respondentům ankety jsme nedávali žádné přesnější zadání / mantinely než otázku než tu, jaké nejlepší filmy v roce 2013 viděli. Ode všech respondentů jsme ale chtěli, aby kromě výběru titulu k filmu také řekli něco o důvodech toho, proč je jejich volba taková, jaká je. Tzn. abyste si mohli udělat rámcový obrázek o významu toho kterého filmu i bez jeho znalosti, a pak si ho například našli v programu kina nebo filmového festivalu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio